IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справя България със здравната криза, причинена от COVID пандемията?

В началото на пандемията имахме оправдания, но вече трябваше да знаем на кой етап да включим всички звена, посочват специалисти от сектора

17:44 | 18.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

България все още няма ясна стратегия за справяне със здравната криза, причинена от COVID пандемията. Това е и причина за напрежението в болничните структури, за стреса, в условията на който функционира здравната система. По-високата степен на организация в управлението на пандемията би решила редица проблеми. Държавата е отговорна за организацията на управлението на пандемията, включително и финансово. Въпрос на национална политика е и решаването на проблема с недостига на медицински кадри.

Това са посланията, около които се обединиха участниците в рамките на онлайн дебата „Управление на здравеопазването по време на пандемия“. Дебатът е част от проекта на Investor Media Group и Българска болнична асоциация (ББА) „Най-добрите болници“. 

Кризата, причинена от коронавирусната пандемия, е здравна и икономическа. Тя е повсеместна, въпросът е да има стратегия за справянето с нея, смята здравният икономист Аркади Шарков.

Той цитира последни данни, според които най-високо оценявана в ЕС е Германия по отношение на мерките си за справяне с COVID кризата. А причините са свързани с рано започналото стратегическо планиране, самите мерки и нивата на заболеваемост и смъртност като оценка на въздействието от предприетите мерки. Предстои да видим как ще се развие шведският модел на разпространението на пандемията, посочи той.

Успехът на германския модел за справяне с COVID кризата се дължи на изградената стратегия кога, как, къде и кой ще плаща, коментира д-р Цветелина Спиридонова, мениджър на МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик. По нейни думи в България е направен опит да се приложи този план, но без успех. 

И ако в началото на пандемията имахме оправдания заради неяснотите около заболяването, то в края на лятото вече трябваше да знаем на кой етап да включим всички звена на нашата здравна система, посочи тя. И допълни, че все още системата не се е провалила.

Болничната структура е максимално натоварена именно поради липса на своевременна стратегия - залагане на отговорностите на болничните структури, включване навреме на мащабната дейност на личните лекари, на ДКЦ-тата, коментира мениджърът.

В момента болничният мениджмънт е кризисен по отношение на управлението на кадрите и финансите, отбеляза д-р Цветелина Спиридонова. Тя заяви, че кризисният мениджмънт касае предимно управлението на кадрите, а тяхната мотивация далеч надхвърля тези 1000 лева, които държавата отпуска допълнително за работещите на първа линия. Мотивацията е в съвсем други измерения – лидерство и правилна организация на дейността на лечебното заведение.

Каквато и организация да правят мениджърите на болниците, структурите не могат безкрайно дълго да поемат всички случаи, продължи д-р Спиридонова. Освен това управлението на финансовите потоци е свързано със свръхразход, тъй като остойностяването на COVID клиничната пътека не е достатъчна, защото качествено лечение изисква много по-голям финансов ресурс. Основната цел е да не се стига до скъпоструващите дейности като интубация, които не са и с особено добър ефект, каза тя.

По думите й лечението на COVID пациенти не води до финансови ползи за болниците. Всеки пациент с коронавирус излиза на болниците много по-скъпо от това, което те получават за съответното лечение, отбеляза мениджърът.

Предизвикателствата, породени от пандемията, са много големи от гледна точка на управлението на голяма и значима болница като СБАЛАГ „Майчин дом“. Финансовият ресурс е почти на изчерпване, а продължаващата тежка ситуация ще доведе не само специализираните, но и многопрофилните до предела им, коментира по време на дебата Петко Панов, зам.-директор, икономически дейности, СБАЛАГ „Майчин дом“. Панов е на мнение, че трябва да се научим да живеем с коронавируса, вместо да се опитваме неистово да се справим с него.

Държавата е отговорна за организацията на управлението на пандемията, включително и финансово отговорна, както е и по закон. Това каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА).

Досега видяхме няколко опита за реорганизация на лечебните заведения, но и досега не сме намерили верния модел как да приемаме заразените с коронавирус така, че системата да продължи да функционира и всички останали пациенти, които имат нужда от лечение, да продължат да се лекуват. Без съмнение това „задържане на здравеопазването“ е голямо предизвикателство, но от ББА смятаме, че това не е невъзможно, каза тя.

Несъмнено пандемията засили кризата в българското здравеопазване. Решаването на един проблем обаче трябва да се базира на предварително добро планиране, което ни убягна, смята и Енчо Симеонов, старши адвокат в „Димитров, Петров и Ко.“

Отново се оказахме изненадани за нещо, което можеше да бъде по-организирано и да има план, който постепенно се разгръща с ясна концепция за цялата здравна система, посочи той.

По-високата степен на организация в управлението на пандемията би решило и проблема с прехвърлянето на пациенти между болниците и да получи решението, което се гарантира от правния ред по принцип.

Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тцъ , тцъ ... глей кво индивидуално обслужване получаваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Благодаря! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Здравейте, добавихме видеото - вградено е в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Като завърши такава дискусия и хубаво да сложите линк към нея, за да може всеки, който иска да чуе и види участниците. Да преосмисли не само в синопсис казаното от тях. Такива са постулатите на съвременното он-лайн общуване :)Иначе не считам, че държавата не се стреми да управлява, доколкото е възможно кризата с ковид. Най-малкото е че идват избори и управляващите се стремят да дадат максималното от себе си, за да покажат, че има файда от тях да управляват. Липсата на мед. кадри е нормална. То все едно някое сухо лято да има стотици пожари и ние да се чудим, защо не ни достигат пожарните коли и пожарникарите. В не пандемично време, глад за инфекционисти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 3 години
никак... с мутри и милициоенри толкова..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
dakl
преди 3 години
Няма как по всички основни социално икономически показатели България през последното десетилетие категорично да потъва и да е на дъното по тези критерии сред страните членки на ЕС и относително добре да се справя с кризата в здравеопазването. Първото изключва второто, даже теоретически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още