IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справя България със здравната криза, причинена от COVID пандемията?

В началото на пандемията имахме оправдания, но вече трябваше да знаем на кой етап да включим всички звена, посочват специалисти от сектора

17:44 | 18.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Симеонов е съгласен, че тези проблеми не са специфични единствено за България, но най-вече организацията трябва да е спасителният план за излизане от тази криза. Именно държавата е тази, която има водеща роля, намесата е ключова, за да може болниците да бъдат облекчени, смята той.

Според Свилена Димитрова трябва да се помисли за национална стратегия във връзка с недостига на медицински кадри в България.

Основната причина за кризата с медицинските катдри е свързана с финансите, посочи Петко Панов. От негова гледна точка това е най-същественият проблем.

Цветелина Спиридонова отбеляза, че кризата с медицинските кадри е основно заради липсата на възможности за развитие, за надграждане и комуникация със света и медицинската общност. Важно е да се обезпечи нормално кариерно развитие, което да осигури реализация след завършаване на образованието, е нейното мнение. 

Що се отнася до включването на специализанти или студенти по медицина от горен курс като доброволци в COVID отделенията, тя коментира, че това е редно да е напълно на доброволен принцип. В тази тежка ситуация няма как един мениджър на болница да плаща допълнително заплати на доброволците, категорична е д-р Спиридонова.

По мнение на икономиста Аркади Шарков този вид дейност на младите доброволци трябва да се субсидира от държавата, а заплащането да се равнява на реалната квалификация на бъдещото медицинско лице.

Редно е да се помисли за стимули на младите кадри, смята Шарков. Според него наред с финансовия стимул трябва да се постави акцент и върху качествената база в болничната помощ, обновяването на ръководствата за добра медицинска практика, както и необходимостта от продължаващо обучение и професионално развитие. Друг фактор е какви са възможностите за социален, здравен, икономически аспект за развитие.

Участниците в дискусията обърнаха внимание и на друг проблем в здравеопазването, причинен от пандемията - отлагането на здравната грижа заради опасността от зараза с коронавирус.

Пациентите трябва да са спокойни, че болниците в страната функционират така, че да не се допускат вътреболнични инфекции, спазват се епидемиологичните мерки, коментира д-р Спиридонова. Всички пациенти, които имат нужда, трябва незабавно да потърсят адекватна болнична помощ и да са спокойни, че ще бъдат обгрижени, посочи тя.

Отлагането на плановия прием в болниците беше грешка от страна на здравните власти, смята Шарков. През есента болниците в страната вече бяха направили достатъчно добра организация за това за разлика от пролетта, когато нямаха готовност. Спирането нанася финансова щета и на болниците, и вреда на здравето на пациентите, коментира икономистът.

По време на дебата беше обявено, че ББА стартира инициатива за изграждане на онлайн портал за професионалисти, в който лекарите от цялата страна ще могат да обменят информация в реално време за протоколи за лечение на по-тежките случаи или протичащи с различни усложнения пациенти, заразени с коронавирус.

Онлайн дебатът „Управление на здравеопазването по време на пандемия“ се осъществява с подкрепата на Байер, B. Braun и адвокатско дружество „Димитров, Петров & Ko.“.

Институционални партньори са Български лекарски съюз и IQVIA. Медийни партньори на онлайн дебата са Investor.bgPuls.bgDnes.bg и Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тцъ , тцъ ... глей кво индивидуално обслужване получаваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Благодаря! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Здравейте, добавихме видеото - вградено е в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Като завърши такава дискусия и хубаво да сложите линк към нея, за да може всеки, който иска да чуе и види участниците. Да преосмисли не само в синопсис казаното от тях. Такива са постулатите на съвременното он-лайн общуване :)Иначе не считам, че държавата не се стреми да управлява, доколкото е възможно кризата с ковид. Най-малкото е че идват избори и управляващите се стремят да дадат максималното от себе си, за да покажат, че има файда от тях да управляват. Липсата на мед. кадри е нормална. То все едно някое сухо лято да има стотици пожари и ние да се чудим, защо не ни достигат пожарните коли и пожарникарите. В не пандемично време, глад за инфекционисти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 3 години
никак... с мутри и милициоенри толкова..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
dakl
преди 3 години
Няма как по всички основни социално икономически показатели България през последното десетилетие категорично да потъва и да е на дъното по тези критерии сред страните членки на ЕС и относително добре да се справя с кризата в здравеопазването. Първото изключва второто, даже теоретически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още