IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България задържа заболеваемостта и смъртността от COVID около средното за Европа

Натискът върху лечебните заведения в последните дни е намалял, отчетоха здравните власти

12:39 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България, като една от страните с най-меки мерки, успява да задържи заболеваемостта и смъртността около средните нива за Европа. Наблюдава се и трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти на дневна база, както и спад в натиска върху лечебните заведения. Тези тенденции бяха отчетени от властите по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

Тече реорганизация на цялата здравна система, подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните - 23%, сочат данните за вчера.

Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост у нас достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-то място по заболеваемост в Европа и на 7-мо по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя, заяви доц. Ангел Кунчев.

Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания.

Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие. За последната седмица излекуваните са 4767, отчетоха още властите.

Натискът върху лечебните заведения в последните дни е намалял, отчетоха здравните власти. Причината за облекчаването на болничната помощ е решението за разкриване на COVID кабинети в някои ДКЦ-та. Това позволи да се преразпредели потокът от пациенти, посочи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Същата тенденция потвърди и директорът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.Той обяви, че координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за болни с COVID-19, ще бъде закрит. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение. „Пренасочването на линейките ще се изпълнява от Районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ“, поясни той.

Що се отнася до влезлите в сила от днес мерки срещу разрастване на заразата, министърът коментира, че философията на мерките е ограничаването, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. 

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. Отделните медицински щабове по област и общини могат да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието.

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета след сериозни дискусии, отбеляза министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за хората над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

Доц. Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Във връзка с очакванията за ваксина срещу COVID-19 здравният министър каза, че България е заявила интерес към три от първите шест ваксини, които ще получат регистрация в Европа. Ваксината няма да влиза в задължителния имунизационен календар у нас, ще бъде пожелателна и безплатна за всички български граждани, увери Ангелов.

По отношение на медикаментите здравният министър отново призова гражданите да не прибягват до самолечение, което може да е много опасно. Той потвърди, че има достатъчно количества от всички необходими медикаменти. „Който и да било антибиотик или антимикробно средство не лекуват коронавирус. Те трябва да бъдат назначени от лекар при опасност. Приемането на антибиотик без причина може сериозно да навреди на здравето”, каза Ангелов.

Лечението на COVID-19 с хидроксихлорокин, ремдесивир и кръвна плазма се прилага само по решение на лекар. Тези препарати не са безопасни и не са панацея, заяви и директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов. Не всеки, на който е прелята реконвалесцентна плазма, се повлиява добре. Необходими са специални китове, с които се доказва дали в плазмата има антитела. Ако те липсват, плазмата може да утежни състоянието на пациента, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още