IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска платформа за телемедицина дава достъп до лекари от цял свят

Заради коронапандемията потреблението на приложението и броят на консултациите се увеличи около 10 пъти, съобщи Йосиф Дишлиев, съосновател на Healee

14:09 | 14.10.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблем за пациентите е не само да достигнат до лекар, а и с това кой е необходимият специалист, който да ги консултира. Решение дава телемедицината, като комуникацията се случва чрез платформата Healee, чиито основатели Йосиф Дишлиев и Христо Косев предлагат набор от специализирани инструменти, които да адресират медицинската природа на консултацията.

"Платформата се състои от две взаимосвързани приложения, който са достъпни както на настолен компютър или лаптоп, така и като мобилни приложения", обясни в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Йосиф Дишлиев, съосновател на Healee.

Той напомни, че телемедицината е всякакъв вид отдалечена връзка между лекар и пациент. Тази концепция съществува от 60-те години и се развива с времето, като този вид комуникация е полезна както за лекарите така и за пациентите.

„За пациентите е полезно да се свържат с лекаря си по всяко време, а за лекарите предимството е, че могат по много ефикасен начин и да разговарят с пациенти в платформа, която е създаден за тази цел, защото тази комуникация се случва и сега, но по не много подходящи канали“, коментира Дишлиев.

Той разкри, че освен онлайн консултации се правят и физически прегледи от 1500 лекари, повечето от България, но и от света. От април 2018 г. досега има над 400 хиляди пациенти, на които са направени над 10 хиляди онлайн консултации и има над 100 хиляди запазени часове всеки месец.

Дишлиев отчете, че заради разпространението на пандемията потреблението на приложението се е увеличило, като броят на консултациите от страна на лекарите е нараснал около 10 пъти.

„Телемедицината винаги е работила, но едно такова събитие накара много хора да я ползват и разбраха, че тя работи“, посочи той.

Дишлиев съобщи, че платформата се развива във Великобритания и САЩ, планира се експанзия и в Германия.

„Краткосрочните ни цели са да направим платформата нещо, което е отвъд телемедицински инструмент, да направим така, че да има специализирани компоненти, които да помогнат на болниците да дигитализират своите продукти“, обясни съоснователят на Healee.

Дишлиев информира, че в България свалянето на приложението на платформата е безплатно. „Ако има платена консултация от нея се задържа 10% от стойността на прегледа. Извън България се следва модел с фиксиран месечен абонамент за лекарите“, посочи той.

Съоснователят на Healee е на мнение, че медицината все още е консервативна, но вече има много локални партньори в други държави, където вече има регулации.

От какво печели платформата Healee? Как се правят прегледи онлайн? Какви са дългосрочните цели на платформата Healee? Ще има ли в българските болници пакети с предложения, които да са дигитализирани?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още