fallback

Capital Economics: Шансът за смърт на еврото е 50%

Най-вероятно еврозоната ще се разпадне след две до три години, но не може да се изключи и по-ранна развръзка, прогнозират икономистите

16:41 | 12.07.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Икономисти от консултантската компания Capital Economics предричат, че еврозоната е по-вероятно да се разпадне, отколкото да оцелее, пише CNBC.

„Стигнахме до заключението, че везните са се наклонили срещу оцеляването на еврозоната в сегашния й вид“, се казва в писмо на Capital Economics до клиенти на компанията.

Анализаторите изразяват силно безпокойство както от задлъжнялостта, така и от структурната слабост и ниската конкурентоспособност на европейската икономика в комбинация със страховете на инвеститорите за дълговата криза в еврозоната и незадоволителното възстановяване на световната икономика.

Има сериозен шанс поне една страна, най-вероятно Гърция да напусне или да бъде помолена да напусне еврозоната, или няколко страни, включително и Германия да напуснат еврозоната. Друг вероятен сценарий е разделянето на еврозоната на „северна еврозона“ и „южна еврозона“,“ казва Джулиън Джизъп, главен икономист на Capital Economics.

Шансът за всеки един от тези сценарии се е увеличил до 50%, казва Джизъп. „Трудно е да се определи кога точно ще се случи това“, допълва той. „Има основателни причини да смятаме, че този момент няма да дойде скоро, не на последно място поради продължаващата политическа подкрепа за еврото, на практика във всички страни от зоната“.

„Напрежението най-вероятно ще доведе до разпад на еврото след две до три години, но не може да изключим и по-ранна развръзка“, казва Джизъп.

Страховете за бъдещето на еврозоната обаче се уталожиха през последните седмици. В четвъртък президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише дори нападна „европесимистите“ с аргумента, че единната европейска валута е в значително по-добра позиция от спада спрямо долара в началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
fallback