IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските и латиноамериканските валути вече не се движат в синхрон

Китайският растеж вече не изисква толкова суровини, което понижава търсенето на валутите на износителките от Латинска Америка

23:09 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските и латиноамериканските валути вече не се движат в синхрон

Азиатските валути, които някога се движеха в синхрон с тези от Латинска Америка, сега отчитат рекордни отклонения от тях, след като Китай привлича инвестиции в региона, които обаче не са свързани с вноса на суровини в страната, която е основен експортен пазар за Бразилия и Чили, пише Bloomberg.

Четириседмичната корелация между валутите от двата региона е достигнала -1 през миналия месец, което означава, че те се движат в напълно противоположни посоки, показват данни на Bloomberg и JPMorgan Chase. През май корелацията бе на другия полюс (+1), което означава пълен синхрон.

Корелацията през миналата седмица е била -0,2%, което е шеста поредна негативна стойност – най-дългата такава поредица от 2004 г.

Китайският юан се изкачи до 19-годишен връх, а корейският вон е на най-високото си ниво от 2011 г., докато бразилският реал и песото в Мексико, Чили и Колумбия се обезцениха през последните два месеца.

Валутите в Латинска Америка спадат с понижаващите се цени на суровините, които отговарят за половината от износа на региона, като чилийското песо е поевтиняло с 3% от май месеца досега, а бразилският реал се е обезценил до най-ниското си ниво оттогава.

Индексът за азиатските валути на Bloomberg, който включва 10 държави, се е повишил с 2,1 от началото на годината до 16 ноември, докато подобен индекс за валутите в Латинска Америка се е понижил с 0,8%. Двата индикатора са на път да отбележат противоположни движения на годишна база за първи път от 2006 г. насам.

„Обикновено когато пазарните участници инвестират в Китай, това подкрепя валутите както в Азия, така и в Латинска Америка“, коментира Дирк Вилер, валутен стратег за Латинска Америка в Citigroup, Ню Йорк. „Този път обаче суровинната връзка не работи и инвеститорите изкупуват валутите на Азия, но не и тези на Латинска Америка. Това е дългосрочна структурна динамика.“

Забавящата се китайска икономика (с очакван ръст за тази година от 7,7% след 9,3% и 10% в предходните две) намалява инвестициите в основен капитал и жилища, които са свързани със суровини. Това понижава търсенето на бразилска желязна руда, чилийска мед и колумбийски петрол.

Индексът на Standard & Poor’s за 24 суровини е спаднал с 6,6% спрямо средата на септември, когато достигна 6-месечен връх.

Въпреки че вносът на Китай от Бразилия е намалял със 17% през октомври на годишна база, азиатската страна купува повече южнокорейски автомобили и чипове за смартфони от Тайван.

Китай цели постигането на по-устойчив растеж на фона на смяната в ръководството на страната, която се извършва веднъж на десет години. Си Дзинпин, който замени президента Ху Дзинтао като лидер на комунистическата партия, заяви, че втората по големина световна икономика трябва да удвои БВП на човек до 2020 г. чрез иновации и стимулиране на вътрешното търсене. По-силният юан усилва покупателната способност на местните потребители, тъй като прави вноса по-евтин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още