fallback

Ще понижи ли Драги рекордно ниските лихви, за да попари еврото?

Анализаторите претеглят вредите от скъпата валута спрямо консервативната политика на ЕЦБ и възможността нейният президент да използва други методи за целта

10:53 | 07.02.13 г. 5

Рекордно високата безработица и забавящата се инфлация означават, че Европейската централна банка разполага с пространство за допълнително понижаване на основния лихвен процент в еврозоната в опит да отслаби поскъпващото евро, заяви главният икономист на ING Карстен Бжески, цитиран от CNBC.

“Досегашният опит е показал, че ЕЦБ трудно реагира на движенията на обменния курс ... Но ако настоящата тенденция се запази и еврото отслаби допълнително икономическата перспектива, вратата за понижаване на лихвата би могла да бъде отворена отново“, каза Бжески.

Днес ЕЦБ ще обяви последните си решения за монетарната политика, като основните очаквания са за запазване на основната лихва на рекордно ниското ѝ ниво от 0,75%. В проучване на Ройтерс от миналата седмица сред 75 икономисти нито един не предвиди понижаване на лихвата.

„Пазарът продължава да надценява желанието на ЕЦБ за понижаване на лихвите, чиито нива вече са опрели дъното, включително ако еврото поскъпне с още някой и друг цент или Eonia продължи да пълзи нагоре, изключвайки каквото и да било значително падане  на икономическите прогнози до негативна територия“, заяви за Ройтерс Сасан Гахрамани, главен изпълнителен директор на SGH Macro Advisors, визирайки средния еднодневен лихвен процент по необезпечените транзакции на междубанковия пазар.

Общата европейска валута изкачи 14-месечен връх спрямо щатския долар през миналата седмица и 33-месечен връх спрямо японската йена през тази, отразявайки разхлабената монетарна политика от страна на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка и увеличавайки страховете, че една подсилена валута може да се отрази неблагоприятно на перспективите за водено от износа възстановяване в еврозоната.

След последното си поевтиняване през лятото на 2012 г. еврото спечели над 11%, а в сравнение със средното му ниво през 2012 г. обменният му курс спрямо долара е с 5,5% по-висок.

„Бързо подобрение на финансовата обстановка и една по-малко мека от очакваното позиция на ЕЦБ доведе до това еврото да се окаже най-силната голяма валута досега през 2013 г.“, пишат в своя бележка анализаторите в Barclays Рагав Субарао и Гийермо Фелисес.

Бжески обаче смята, че поскъпването на еврото до момента е струвало на еврозоната между 0,1 и 0,3 процентни пункта от ръста през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
fallback