IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще понижи ли Драги рекордно ниските лихви, за да попари еврото?

Анализаторите претеглят вредите от скъпата валута спрямо консервативната политика на ЕЦБ и възможността нейният президент да използва други методи за целта

10:53 | 07.02.13 г. 5
Ще понижи ли Драги рекордно ниските лихви, за да попари еврото?

Рекордно високата безработица и забавящата се инфлация означават, че Европейската централна банка разполага с пространство за допълнително понижаване на основния лихвен процент в еврозоната в опит да отслаби поскъпващото евро, заяви главният икономист на ING Карстен Бжески, цитиран от CNBC.

“Досегашният опит е показал, че ЕЦБ трудно реагира на движенията на обменния курс ... Но ако настоящата тенденция се запази и еврото отслаби допълнително икономическата перспектива, вратата за понижаване на лихвата би могла да бъде отворена отново“, каза Бжески.

Днес ЕЦБ ще обяви последните си решения за монетарната политика, като основните очаквания са за запазване на основната лихва на рекордно ниското ѝ ниво от 0,75%. В проучване на Ройтерс от миналата седмица сред 75 икономисти нито един не предвиди понижаване на лихвата.

„Пазарът продължава да надценява желанието на ЕЦБ за понижаване на лихвите, чиито нива вече са опрели дъното, включително ако еврото поскъпне с още някой и друг цент или Eonia продължи да пълзи нагоре, изключвайки каквото и да било значително падане  на икономическите прогнози до негативна територия“, заяви за Ройтерс Сасан Гахрамани, главен изпълнителен директор на SGH Macro Advisors, визирайки средния еднодневен лихвен процент по необезпечените транзакции на междубанковия пазар.

Общата европейска валута изкачи 14-месечен връх спрямо щатския долар през миналата седмица и 33-месечен връх спрямо японската йена през тази, отразявайки разхлабената монетарна политика от страна на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка и увеличавайки страховете, че една подсилена валута може да се отрази неблагоприятно на перспективите за водено от износа възстановяване в еврозоната.

След последното си поевтиняване през лятото на 2012 г. еврото спечели над 11%, а в сравнение със средното му ниво през 2012 г. обменният му курс спрямо долара е с 5,5% по-висок.

„Бързо подобрение на финансовата обстановка и една по-малко мека от очакваното позиция на ЕЦБ доведе до това еврото да се окаже най-силната голяма валута досега през 2013 г.“, пишат в своя бележка анализаторите в Barclays Рагав Субарао и Гийермо Фелисес.

Бжески обаче смята, че поскъпването на еврото до момента е струвало на еврозоната между 0,1 и 0,3 процентни пункта от ръста през тази година.

Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
По този начин, ще заприлича на САЩ, с леката разлика, че САЩ поне са собствениците на Резервната Валута, което еврото не е. От там нататък е фантазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 11 години
До 2 и до 1 Добре и какво още трябва да стане за да се реши Драги да продължи свалянето на лихвите - инфлацията е ниска еврото е рекордно висока и създава огромни проблеми в износа от Европа а от там и нарастване на производството и намаляване на безработицата Още на тази среща на Е Ц Б трябва да бъдат снети лихвите до 0.50 и да кажат ясно че намалението ще продължи дори до 0 ако трябва за да може европеиската икономика да завърти колелото на растежа И не е вярно че намалението на лихвите не е имало ефект Имаше и то голям Европа се отласна от дъното и избягна колапса на Велика Депресия Драги трябва да бъде по решителен ако не иска да го сравняват със Трише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Както всички са завъртели печатницата, скоро ще трябва да ни плащат да взимаме хартиените долари, евра и йени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
boogeyman
преди 11 години
вероятността за понижаване на лихвата е 0%..единствената надежда за понижаване на еврото е Драги да намекне , че би свалил лихвата на следващата среща на ЕЦБ, но това също е малко вероятно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Едно от определенията за невменяемост да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Колко пъти ЕЦБ понижи лихвите през последните години, а евро-икономиката продължава да буксува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още