IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще понижи ли Драги рекордно ниските лихви, за да попари еврото?

Анализаторите претеглят вредите от скъпата валута спрямо консервативната политика на ЕЦБ и възможността нейният президент да използва други методи за целта

10:53 | 07.02.13 г. 5
Ще понижи ли Драги рекордно ниските лихви, за да попари еврото?

„Притесненията са, че по-силното евро може да удари по периферията на еврозоната и да подкопае последните реформаторски усилия. На практика износът се превърна във важен източник на ръст в много от държавите в периферията на еврозоната“, посочва той в свое писмо от вторник.

По думите му през последните години износът е нараствал с по 7% през всяко тримесечие на годишна база в Испания, Италия и Португалия, докато в Ирландия е бил около 5%.

Междувременно държавите от ядрото на еврозоната преориентираха износните си сектори към държавите извън еврозоната, което прави поскъпването на еврото още по-значимо. Според Бжески германският експорт за останалите държави от еврозоната през последните няколко години е намалял от 45% до около 33% от общо изнесените от страната стоки.

„Размерът на експортния сектор и ориентирането му към държавите извън еврозоната бе направило германската икономика първата предопределена жертва на силното евро“, пише той.

Във вторник френският президент Франсоа Оланд призова за средносрочна цел за обменния курс, повтаряйки опасенията от други държави от еврозоната, че поскъпващото евро може да помрачи перспективите пред воденото от износа възстановяване.

Други страни от еврозоната, особено Германия, обаче се противопоставят на каквато и да било намеса на валутните пазари. „Преките интервенции на валутния пазар не са особено вероятни. ЕЦБ обикновено следва политиката, че валутните намеси срещу пазарните нагласи са обречени на провал и приема обменния курс като даденост“, смята Бжески.

Пропускайки понижаването на лихвата, стратези твърдят, че Драги разполага с по-изтънчени методи, които може да употреби, за да попари еврото. „Трише спря повишаването на обменния курс на еврото през 2004 г., наричайки го „брутално“. Интересно ще бъде да видим какви кодови думи може да представи Драги“, отбеляза Бжески.

Или както заяви пред Ройтерс във вторник Валентин Маринов, ръководител на отдела за валутни стратегии за 10 европейски държави в Citi: „Драги вероятно ще се въздържи от категорично пренебрегване на еврото, но може да се опита да отслаби перспективата си за ръста в еврозоната или инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
По този начин, ще заприлича на САЩ, с леката разлика, че САЩ поне са собствениците на Резервната Валута, което еврото не е. От там нататък е фантазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 11 години
До 2 и до 1 Добре и какво още трябва да стане за да се реши Драги да продължи свалянето на лихвите - инфлацията е ниска еврото е рекордно висока и създава огромни проблеми в износа от Европа а от там и нарастване на производството и намаляване на безработицата Още на тази среща на Е Ц Б трябва да бъдат снети лихвите до 0.50 и да кажат ясно че намалението ще продължи дори до 0 ако трябва за да може европеиската икономика да завърти колелото на растежа И не е вярно че намалението на лихвите не е имало ефект Имаше и то голям Европа се отласна от дъното и избягна колапса на Велика Депресия Драги трябва да бъде по решителен ако не иска да го сравняват със Трише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Както всички са завъртели печатницата, скоро ще трябва да ни плащат да взимаме хартиените долари, евра и йени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
boogeyman
преди 11 години
вероятността за понижаване на лихвата е 0%..единствената надежда за понижаване на еврото е Драги да намекне , че би свалил лихвата на следващата среща на ЕЦБ, но това също е малко вероятно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Едно от определенията за невменяемост да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Колко пъти ЕЦБ понижи лихвите през последните години, а евро-икономиката продължава да буксува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още