IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Курсът на еврото е опасно висок

Позицията на председателя на Еврогрупата отразява увереността на европейските политици, че са успели да овладеят фискалната криза

11:24 | 16.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Високият курс на еврото притеснява председателят на Еврогрупата&nbsp;Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Високият курс на еврото притеснява председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Поскъпването на еврото с 8,4% спрямо щатския долар през последните 6 месеца създава нова заплаха за европейската икономика точно в момент, когато Старият континент е на път да се измъкне от дълговата криза, предупреждава Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата, цитиран от Bloomberg.

Както редица политици от Швейцария и Япония, които през последните дни посочиха силните местни валути като основен проблем за икономиката, късно в сряда Юнкер определи курса на еврото като „опасно висок“. Тази седмица единната европейска валута се търгуваше на нива от над 1,34 долара за първи път от февруари 2012 г.

Еврото поскъпна на фона на все по-осезателните признаци, че продължилата 3 години дългова криза е на път да отшуми. Миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че няма непосредствени планове да разхлабва монетарната си политика допълнително.

„Миналата година се твърдеше, че еврозоната може да се разпадне. Аз пък заявих, че това няма да се случи“, изтъква Юнкер, чийто мандат като председател на групата на финансовите министри от еврозоната изтича по-късно този месец.

„След много усилия еврозоната вече е по-стабилна“, посочва той, допълвайки, че „сега курсът на еврото е опасно висок“.

След коментара на Юнкер европейската валута поевтиня с 0,9% - най-сериозния дневен спад от 3 януари. Последно еврото се търгуваше около 1,33 долара, след като докосна 1,34 долара на 14 януари – най-високото ниво от 29 февруари 2012 г.

Позицията на Юнкер отразява увереността на европейските политици, че са успели да овладеят фискалната криза. На 9 януари президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой заяви, че „най-лошото вече е отминало, особено ако говорим за екзистенциалната заплаха за еврото“.

На 10 януари Драги се позова на „позитивната тенденция“ на европейските пазари и прогнозира, че „постепенно възстановяване на икономиката в еврозоната ще стартира през втората половина на 2013 г.“

На 5 януари професорът от Харвардския университет Мартин Фелдстейн, който е пословичен критик на еврото, посъветва европейските лидери да координират действията си, за да понижат курса на еврото с цел да стимулират растежа в региона чрез износ.

„По-евтиното евро би направило всяка една от страните от еврозоната по-конкурентоспособна в сравнение със страните извън валутния съюз“, казва Фелдстайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
Exports $26.08 billion (2011) т.е. 40 млрд. ЛВ или 1/2 от БВП Export goods: clothing, footwear, iron and steel, machinery and equipment, fuelsMain export partners Germany 10.9%, Italy 9.9%, Romania 9.5%, Greece 8.1%, Turkey 7.9%, France 4.1% (2010)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
И Американци и Германци искат Еврото да е скъпо а Доларът да е слаб. Всички знаем защо, а и кой ли може да им попречи???...резултатът ще е убийствен защото е желан и печеливш и за едните и за другите. Останалия грешен свят....да го духа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А аз се чудех каква е най-голямата опасност. Добре, че беше господин Юнкер да ми я каже - скъпото евро. Че то това е ужасно. Със сълзи на очи ви моля - пускайте по-бързо печатницата, че изгоряхме! Колко е добре, че има прозорливи и мъдри хора в еврогрупата, че без тях сме за никъде. За всяко нещо имат лекарство. Високо евро - печатаме пари, дългова криза - печатаме пари, икономиката стагнира - печатаме пари, трябва да рекапитализираме банките - пак печатаме. Най-чудесното, универсално и прекрасно лекарство за всички болести. Ако съм пропуснал някоя - може да ме допълните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
krasus
преди 11 години
Колега ,нали ако всичко пада и се качва всичко синхронно няма да има Форекс пазар и да се хранат големите риби за сметка на дребните балъци хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Както казва в една песен видния деец на Булгаристанската култура 100 кила Боли *** к*р за Испанци Немци и Гърци. Боли *** за износа ние такъв в *** нямаме :D. Дано еврото поскъпне още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Ей, как има още балъци да се хващат. Ту еврото поскъпва, ту доларът, ту йената и почваме ударно да ги обезценяваме. Но ако се прави съвсем синхронно истината ще лъсне веднага, а така си намират оправдания да печатат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ANS9983
преди 11 години
Абсолютно вярно. Иначе еврото изчезва. Срок 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още