IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни от САЩ доведоха до загуби за щатския долар

Eдинната европейска валута взе глътка въздух след добрите данни от Германия

11:15 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите данни от САЩ доведоха до загуби за щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Изнесените в четвъртък данни за продажбите на дребно в САЩ, както и тези за подадените молби за помощи за безработица, разочароваха пазара. Слабите икономически новини оказаха натиск върху долара и позволиха на еврото да вземе глътка въздух, отдалечавайки се от ниските нива, на които се намираше от началото на седмицата.

Продажбите на дребно в САЩ са се свили с 0,8% през януари, което е стойност, значително по-слаба от първоначалните прогнози на специалистите. Това е втори пореден месец на свиване на измерителя, след като през декември той изтри 0,9%.

Продажбите на дребно са важен показател, тъй като показват до колко е склонно населението да харчи пари. По-големият растеж на този показател традиционно сигнализира за растеж в брутния вътрешен продукт и инфлацията в страната.

Друг доклад от САЩ показа, че молбите за помощи за безработица за изминалата седмица са се покачили до 304 00, което е с над 20 000 по-висока стойност от първоначалните очаквания. Комбинацията от две разочароващи новини, публикувани по едно и също време в четвъртък доведе до по-сериозен натиск върху долара.

От друга страна фондовите пазари отвъд Океана се покачиха, тъй като по-слабите икономически новини се тълкуват от пазарните участници като възможност Фед да забави повдигането на лихвените проценти. Подобно забавяне в дългосрочен план вероятно ще се отрази положително на щатската икономика, а в същото време ще доведе до поевтиняване на долара.

Еврото от своя страна поскъпна спрямо долара, след като оптимизмът от вчерашното споразумение между Украйна и Русия за прекратяване на огъня, беше допълнен тази сутрин от силни макроикономически данни. Прогнозният БВП на Германия за четвъртото тримесечие се разшири до 1,6%, давайки поводи за оптимизъм сред пазарните участници.

В същото време останалите икономически новини от Европа разочароват пазара, което за пореден път утвърждава мнението, че Германия е двигателят за европейската икономика. Основното притеснение на пазара е дали силните данни от Берлин ще успеят да изтеглят цялата еврозона от очертаващия се слаб икономически растеж и условия за дефлация.

Едно евро се разменя срещу 1,1420 долара, след като от началото на вчерашния ден единната валута спечели около 1% спрямо долара. GBP/USD се намира при 1,5400, което е близо до най-високите нива от днес. В същото време един долар се разменя за около 118,80 йени, след като по-рано отчете дъно при 118,37.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото записа сериозно поскъпване, успявайки да се изкачи над 1,1400. Цената се насочи към тест на психологическата граница около 1,1500. В случай, че цената пробие това ниво и се задържи над него на дневна база, можем да очакваме засилване на формиралата се от края на януари корекция в полза на единната валута.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още