IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото под натиск от притесненията около Гърция

Трудно е да се прогнозира доколко пазарът пресметнал вероятността от това Атина да изпусне плащането си на 5 юни

12:04 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото под натиск от притесненията около Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се представя колебливо в първите часове на новата седмица. Това се случва, след като Гърция изпусна срокът, който си беше поставила сама, за сключване на споразумение с международните кредитори. Атина се нуждае от финансова подкрепа, за да погаси наближаващите плащания по заемите си и да избегне фалита.

Вълненията около ситуацията в Гърция се увеличават с всеки изминал ден, тъй като на 5 юни изтича крайният срок, до който страната трябва да плати на Международния валутен фонд 300 млн. евро. Без споразумение за свежи пари или за отлагане на заема, Атина рискува да изпадне в състояние на фалит до седмици. Официални лица запознати с преговорите, заявиха, че Гърция и кредиторите са наясно с необходимостта от достигане на споразумение в най-скоро време.

Анализаторите коментираха, че е трудно да се прогнозира до каква степен пазарът пресметнал вероятността от това Гърция да изпусне плащането си на 5 юни. Подобен сценарий няма да означава автоматично, че страната е изпаднала в състояние на фалит. Очакванията на специалистите са, че Гърция ще опита да отсрочи всичките си плащания към МВФ, които трябва да направи през този месец и да изпати накуп сумата от 1,6 млрд. евро. Това може да се случи, единствено, ако страната успее да постигне споразумение с международните кредитори в рамките на месеца.

За разлика от еврото, щатският долар остава стабилен в началото на новата седмица. Зелените пари успяват да задържат поскъпването си спрямо йената, а изнесеният в петък доклад за БВП на страната през първото тримесечие не успя да разколебае инвеститорите. Специалистите са на мнение, че свиването на икономиката в началото на година, няма да повлияе на бъдещото представяне и е малко вероятно да доведе до промяната в очакванията, които са, че лихвите ще бъдат повишени по-късно през годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Опитите на еврото за поскъпване бяха ограничени при 89-дневната пълзяща средна и психологическото 1,1000. Двойката се търгуваше в подножието на тези ключови съпротиви в последните два дни на изминалата седмица, но не успя да се изкачи над тях.

През днешния ден предимството е на страната на долара, а цената се е насочила към подкрепата при 1,0860, а след това и към дъното от 27 май при 1,0815.

GBP/USD

Британската лира продължава да губи позиции спрямо долара, записвайки поредна сесия на отрицателна територия. Цената се движи уверено към подкрепата при 89-дневната пълзяща средна, разположена около 1,5156.

Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд и ще създаде предпоставки за по-сериозно понижение на двойката и достигане до психологическото ниво при 1,5000.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още