fallback

Юанът или рупията ще е по-добрата инвестиция до 2020 г.?

Битката между валутите на Китай и Индия може да определи кой ще диктува събитията на азиатския континент

17:42 | 19.07.15 г. 10

Индийската рупия доказа, че е лоша инвестиция досега през това десетилетие, поевтинявайки с 38% през последните 5 години. За същия период китайският юан пък постигна ръст, добавяйки близо 10% към покупателната си сила. Въпреки това подемът на индийската икономика се очаква през следващите 5 години да доведе до обрат в развоя на двете валути.

"Рупията има по-голям потенциал за растеж спрямо юана през следващите 5 години", изтъкна пред CNBC Низам Идрис, ръководител на звеното за валути и инструменти с фиксирана доходност в Macquarie в Сингапур. "Основните движещи сили за двете валути в средносрочен план ще бъдат перспективите за растеж, които задвижват капиталовите потоци".

След години на изоставане от най-големия си азиатски съсед Индия е напът да изпревари Китай като най-бързо развиващата се икономика в света през тази година. Брутният вътрешен продукт на Индия (БВП) се очаква да нарасне със 7,5% през 2015 г., преди да се покачи със 7,9% през 2016 г. и с 8% през 2017 г. според прогнози на Световната банка.

Растежът на Китай пък се очаква да бъде по-умерен при 7,1% тази година, 7% през 2016 г. и 6,9% през 2017 г. През миналата година индийската икономика нарасна със 7,3%, а китайската – със 7,4%.

"Добрият инвестиционен резултат на рупията се основава на способността на Индия да овладее инфлацията", отбеляза Идрис, добавяйки, че Китай се представяше по-добре с тази задача досега.

Въпреки че инфлацията в Индия се забави значително през последната година благодарение на по-евтините стоки на международните пазари, стриктната монетарна политика и усилията на правителството, до неотдавна страната се бореше яростно с галопиращите цени.

"Глобалните инвеститори ще трябва да се доверят на индийските политики за поддържане на ниска инфлация и повишаване на растежа", каза експертът.

Очакванията на Идрис са, че индийската валута ще укрепне до 55 рупии спрямо щатския долар в следващите 5 години, поскъпвайки с около 13,5% спрямо текущите нива. Същевременно той очаква китайските пари да добавят скромните 3% до 6 юана спрямо долара за същия период от време.

"Юанът ще отчете лек импулс към поскъпване. Растежът се забавя, което означава, че притокът на капитали ще остане ограничен. От началото на тази година правителството на Китай даде тласък за увеличаване на потреблението, което може да доведе до още по-голямо влошаване на баланса по текущата сметка", заяви анализаторът на Macquarie.

Тезата на Низам Идрис обаче далеч не се споделя от всички експерти.

"Рупията ще получи тласък едва през втората половина на десетилетието", счита Кхоон Гох, старши валутен стратег на ANZ. По думите му в момента шансовете за по-силно представяне са в полза на юана поради усилията на Пекин за либерализиране на капиталовата сметка.

"Мисля, че има по-добър потенциал за юана, просто защото китайските власти са много фокусирани върху продължаващото отваряне на капиталовата сметка с идеята чуждестранните инвеститори да имат по-лесен достъп до пресъхващите пазари", каза Гох.

"Китайските държавни ценни книжа, собственост на чуждестранни инвеститори, възлизат на едва 2 на сто, което предоставя много възможности за приток в бъдеще", добави той.

Гох вижда валутната двойка долар-юан при 6,15, а долар-рупия – при 65, през следващите 5 години. Освен това той не е уверен в способността на Индия да постави инфлацията под контрол в средносрочен план.

"Обикновено страни с висока инфлация са склонни да обезценяват своята валута с времето, за да компенсират загубата на конкурентоспособност в резултат на високите потребителски цени", каза още Кхоон Гох.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 10.09.22 г.
fallback