IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът или рупията ще е по-добрата инвестиция до 2020 г.?

Битката между валутите на Китай и Индия може да определи кой ще диктува събитията на азиатския континент

17:42 | 19.07.15 г. 10
Юанът или рупията ще е по-добрата инвестиция до 2020 г.?

Индийската рупия доказа, че е лоша инвестиция досега през това десетилетие, поевтинявайки с 38% през последните 5 години. За същия период китайският юан пък постигна ръст, добавяйки близо 10% към покупателната си сила. Въпреки това подемът на индийската икономика се очаква през следващите 5 години да доведе до обрат в развоя на двете валути.

"Рупията има по-голям потенциал за растеж спрямо юана през следващите 5 години", изтъкна пред CNBC Низам Идрис, ръководител на звеното за валути и инструменти с фиксирана доходност в Macquarie в Сингапур. "Основните движещи сили за двете валути в средносрочен план ще бъдат перспективите за растеж, които задвижват капиталовите потоци".

След години на изоставане от най-големия си азиатски съсед Индия е напът да изпревари Китай като най-бързо развиващата се икономика в света през тази година. Брутният вътрешен продукт на Индия (БВП) се очаква да нарасне със 7,5% през 2015 г., преди да се покачи със 7,9% през 2016 г. и с 8% през 2017 г. според прогнози на Световната банка.

Растежът на Китай пък се очаква да бъде по-умерен при 7,1% тази година, 7% през 2016 г. и 6,9% през 2017 г. През миналата година индийската икономика нарасна със 7,3%, а китайската – със 7,4%.

"Добрият инвестиционен резултат на рупията се основава на способността на Индия да овладее инфлацията", отбеляза Идрис, добавяйки, че Китай се представяше по-добре с тази задача досега.

Въпреки че инфлацията в Индия се забави значително през последната година благодарение на по-евтините стоки на международните пазари, стриктната монетарна политика и усилията на правителството, до неотдавна страната се бореше яростно с галопиращите цени.

"Глобалните инвеститори ще трябва да се доверят на индийските политики за поддържане на ниска инфлация и повишаване на растежа", каза експертът.

Очакванията на Идрис са, че индийската валута ще укрепне до 55 рупии спрямо щатския долар в следващите 5 години, поскъпвайки с около 13,5% спрямо текущите нива. Същевременно той очаква китайските пари да добавят скромните 3% до 6 юана спрямо долара за същия период от време.

"Юанът ще отчете лек импулс към поскъпване. Растежът се забавя, което означава, че притокът на капитали ще остане ограничен. От началото на тази година правителството на Китай даде тласък за увеличаване на потреблението, което може да доведе до още по-голямо влошаване на баланса по текущата сметка", заяви анализаторът на Macquarie.

Тезата на Низам Идрис обаче далеч не се споделя от всички експерти.

"Рупията ще получи тласък едва през втората половина на десетилетието", счита Кхоон Гох, старши валутен стратег на ANZ. По думите му в момента шансовете за по-силно представяне са в полза на юана поради усилията на Пекин за либерализиране на капиталовата сметка.

"Мисля, че има по-добър потенциал за юана, просто защото китайските власти са много фокусирани върху продължаващото отваряне на капиталовата сметка с идеята чуждестранните инвеститори да имат по-лесен достъп до пресъхващите пазари", каза Гох.

"Китайските държавни ценни книжа, собственост на чуждестранни инвеститори, възлизат на едва 2 на сто, което предоставя много възможности за приток в бъдеще", добави той.

Гох вижда валутната двойка долар-юан при 6,15, а долар-рупия – при 65, през следващите 5 години. Освен това той не е уверен в способността на Индия да постави инфлацията под контрол в средносрочен план.

"Обикновено страни с висока инфлация са склонни да обезценяват своята валута с времето, за да компенсират загубата на конкурентоспособност в резултат на високите потребителски цени", каза още Кхоон Гох.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
аа дам и оше нешо иам сметка в юани банката е в Будапеща не мисля, че тря да ти я пускам на мейла да я глеаш, съвсем скоро и в Сбербанк мисля да ковна една, точно за едната от тея "другите две" дет да не коментираме ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ми дам май най-добре не коментирай .... :)) седи си с доларите .. на малкия на средния нема значение на кой пръст, долара няма да е световен резерв и то скоро, но нема излезнат по БТВ и да ти го кажат директно от Вашингтон "От днес за съжаление долара не е световен резерв " ... Просто невероятно каков *** народ, то се вижда по резервите колко толко е резерв, тоалетна хартия като всички останали хартииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Когато ми покажете позициите си в рубли, юани и рупии, тогава може и да ви взема на сериозно, щото иначе всеки може да ръси глупости по форумите. Не знам докога доларът ще остане резервна валута - на този свят нищо не е вечно, но докато юанът му стъпи на малкия пръст, има още мно-ого лебец да изручаме... А за другите две е излишно да коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ти също и май не знаеш ама на Саудията и особено на Иран и треат висоооооки цени на петрола сиреч над стовка в твойте долари, та не се кахъри за рублата, петрола нема да го подаряват за здраве не се коси .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
тука брате ората му написали на този MZтката РУПИИ и ЮАНИ тоя пак мери с неговите долари там. Кат им каам аз, че тоз долар отива да спи и нема да е резерв повече онея *** им се струва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
така си мислиш ти щот си гладен, хои апни нешо пица на парче и тогава пак заповядай ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Рублата твърдо се насочва към 100 рубли за долар ако пуснат нефта на Иран на пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нешо не виждам тука в списъка "зеления цар" или май само "зеления" е останало от "царя" ...... :)) А юана е още "вързан" 1 : 6 ако се отвърже вече не знам кви ше са последствията само дето на Китай не им тряя силна валута сега,че отиде износа, кат станат следващите шефове тогава може и да се вдигне бая ....Нещо някой споменава ли Индия и Китай в кво търгуват рупии юани, долари ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
hex
преди 8 години
Е как, ами рублата?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още