IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия се насочва към пълна конвертируемост на рупията

Ако искаме да сме сред първите икономики в света, трябва да дадем широчина и дълбочина на нашите капиталови пазари, заяви финансовият министър

15:25 | 15.04.15 г. 2
Индия се насочва към пълна конвертируемост на рупията

Индия трябва да премине към пълна конвертируемост по капиталовата сметка на рупията, за да стане водеща световна икономика, каза финансовият министър Джаянт Синха с оглед на стремежите на страната да се превърне в една от най-добрите икономики.

Индийската рупия е конвертируема по текущата сметка от 1994 г. насам, като може да се обменя свободно в чуждестранна валута за разходи, свързани с търговията. Въпреки това тя не може да се използва свободно за бизнес дейности, като например покупки на задгранични активи и други капиталови разходи.

Пълната конвертируемост на рупията се очаква да подкрепи бързия растеж, позволявайки по-големи инвестиции и по-висока ефективност във финансовия сектор.

"Ако искаме да сме сред първите 3-4 икономики в света, трябва да дадем възможност на нашите капиталови пазари да бъдат по-широки и по-дълбоки. За да се случи това, конвертируемостта по капиталовата сметка също става важна", заяви Синха, цитиран от WBP Online.

Гуверньорът на Индийската централна банка на Индия (ИЦБ) Рагурам Раджан изрази надежда през миналата седмица, че рупията ще стане напълно конвертируема в срок от "няколко години".

Според редица анализатори инфлацията в Индия, лихвени проценти, както и търговията и финансовата система като цяло би трябвало да станат конкурентоспособни в световен мащаб, преди местната валута да съумее да постигне пълна конвертируемост.

ИЦБ бе принудена да наложи контрол върху капитала през 2013 г., за да спре рязко пропадане на рупията, след като чуждестранни инвеститори изтеглиха средства с оглед на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще прекрати своята програма за количествено облекчаване.

Международният валутен фонд заяви в своя последен доклад за икономическата активност по света, публикуван във вторник, че индийската икономика ще се разшири със 7,5% през 2015 г. в сравнение с 6,3% година по-рано. Очакванията за 2016 г. пък бяха запазени при 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
еми явно както споменах вече, а на повечкото не им се вяреваше, но рупията, юана, рублата и реала ще станат в кошницата от резервни валути просто натам отиват работите по всички параграфи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
индийците вървят много добре, избраха си и много читав мин. председател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още