IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар губи позиции след разочароващите данни за пазара на труда в САЩ

Дългоочакваните данни за американския трудов пазар не успяха да разсеят разнопосочните нагласи по отношение на момента на увеличение на основния лихвен процент

13:35 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският долар губи позиции след разочароващите данни за пазара на труда в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Доларът съумя да възвърне част от загубите, регистрирани в резултат на незадоволителните данни за новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор в САЩ. Зелените пари поскъпнаха спрямо японската йена през новата седмица, след като в петък се снижиха до 118.60. Смесените данни за трудовия пазар в икономика номер едно не успяха да дадат ясна представа на пазарните участници за момента, в който Фед ще повиши лихвените нива.

Дългоочакваните данни за американския трудов пазар не успяха да разсеят разнопосочните нагласи по отношение на момента на увеличение на основния лихвен процент в САЩ. Бюрото по труда е отчело 173 000 новосъздадени работни места, на база на очаквания от 215 000. Това е най-слабият ръст от 5 месеца насам. В същия момент обаче, безработицата е намаляла до 5.1% при очаквания за 5.2%. Безработицата е на най-ниски нива от 7,5 години, като също така основните възнаграждения също нарастват.

Тези данни могат да бъдат предпоставка за започване на нормализирането на лихвите в страната, но не могат да бъдат двигател за поддържане на световен растеж. Резултатите подхлъзнаха долара, който се понижи спрямо основните си конкуренти при обявяване на новините. Впоследствие обаче доларовият индекс завърши с минимален ръст от 0.1%, високо над 7-месечното дъно, достигнато през август.

Фондовите борси реагираха разнопосочно на състоянието на трудовия пазар, като преобладаваха негативните настроения. Основните американски индекси записаха загуби, тъй като се изтъкна значителният напредък, който американската икономика регистрира през последните години, а това може да бъде предпоставка за решителната стъпка на Фед – стъпка, която ще има негативен отзвук върху фондовите пазари. Въпреки неочакваните по-ниски данни, прогресът в САЩ е факт.

Освен това предстои да се обявят откритите работни места, представени като JOLTS доклад. Обширният измерител може да покаже положителни данни, което да наклони везните към повишение на лихвените нива още този месец. Докладът ще бъде обявен на 9 септември, седмица преди съдбоносната среща на централните банкери, която ще се състои на 16-17 септември. Растежът в САЩ се съпоставя с предупрежденията на Европейската централна банка за забавяне на икономическия напредък в Европа и Китай. Заедно с падащите цени на петрола, дефлацията може да се окаже основен проблем в еврозоната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

През днешния ден двойката най-вероятно ще се движи разпокъсано в хоризонталния канал. Ключова съпротива е върхът на шипа, който се образува след данните от САЩ в петък. Ако все пак двойката реши да се раздвижи, очакваните предели на импулса ще са около отбелязаните нива на графиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още