IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът достигна най-високото си ниво от месеци

Според главния стратег на IG Markets Крис Уестън днес централната банка е осъществила третото най-сериозно оскъпяване на юана от отвързването на курса

16:27 | 18.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът достигна най-високото си ниво от месеци

Китай се противопоставя решително на опасенията за ново обезценяване на юана. Централната банка на страната (People's Bank of China) определи в петък фиксинга на курса юан/долар на равнище от 6,4628 – значително по-ниско ниво от това в четвъртък – 6,4961. Понижението е най-ниското дневно от ноември 2015 г., изчислява Bloomberg.

Според главния стратег на IG Markets Крис Уестън с 0,5% това е третото най-сериозно оскъпяване на юана от отвързването на курса. 

 

След фиксинга юана продължи своя курс на поскъпване към долара до 6,4434, което представлява четиримесечен връх. По този начин китайската валута достигна отново нивата от средата на август, когато централната банка в Пекин обезцени валутата с 2 на сто.

От миналата година досега юанът се бе обезценил с над 5% спряно долара и Вашингтон се опасяваше за своя най-важен експортен пазар и изнасящите натам фирми.

От месеци насам Пекин се опитва с помощта на огромните си валутни резерви да спре този тренд надолу. Само през миналите три месеца резервите на страната са се стопили с около 236 млрд. долар до 3,2 трлн. долара – най-ниското равнище от 2011 г. 

People's Bank of China трябваше да се защити и от упрека, че води валутна война. Във връзка с икономическите проблеми на страната едно обезценяване на местната валута би било лесно и изпитано средство за обезценяване и на китайските стоки в чужбина.

Китайската икономика расте с най-слабия си темп от четвърт век, външната търговия също остава слаба. Затова Пекин няма друг избор, освен да обезценява валутата, за да остане донякъде конкурентоспособен спрямо останалите страни. Стабилността на юана се поддържа с помощта на кошница от различни валути, а централната банка разрешава движение в двете посоки от до 2%.

Сегашното поскъпване на юана може да се окаже проблем за американските хеджфондове, които залагаха на обезценяване. Един от най-известните мениджъри, които очакваха това, е Кайл Бас с неговия хедж фонд Hayman Capital Management. Според него китайският банков сектор е изправен пред сериозни предизвикателства. Той аргументира, че комунистическата партия там няма достатъчно ресурси, за да предотврати една евентуална банкова криза и силното обезценяване вследствие на нея.

„Мнозина вярват, че по всяко време, когато си пожелае, Китай може да направи тройно Салто Мортале. Според нас обаче те (китайските власти - бел. ред.) трябва да рестартират наново икономиката си“, казва той. Спекулантът от Далас не е единственият, който мисли така. И Джордж Сорос започва да съкращава позициите си в юани. А това не остана скрито от Пекин. Държавните китайски медии отправиха яростни критики срещу американския милиардер и инвеститор Сорос. Според тях той е обявил война на юана, който и без това бил под силен натиск за обезценяване.

Сега наблюдателите очакват, че правителството ще направи всичко, за да не се огъне пред натиска на западните хеджфондове и ще се бори срещу песимизма от твърдо преземяване на китайската икономика. Ако Пекин успее да се противопостави на хедж фондовете, мрачните предсказания по отношение на твърдото приземяване със сигурност ще станат по-тихи. А ръстът на юана със сигурност ще се вмести в тази картина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още