IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кайл Бас: Япония ще последва Европа в кошмара на дълговата криза

Японската централна банка на практика монетизира дълга на страната като купува местни ДЦК, коментира хедж фонд мениджърът

16:16 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кайл Бас: Япония ще последва Европа в кошмара на дълговата криза

Япония е на път да последва Европа в бездната на дълговата криза, коментира Кайл Бас, хедж фонд мениджър и основател на Heyman Capital, цитиран от CNBC.

Въпреки че инвеститорите са фокусирани върху ситуацията в Гърция и други европейски страни, Япония скоро ще напомни за себе си, посочва Бас

„Нещата в Гърция ще излязат извън контрол през следващите 30 до 60 дни“, казва инвеститорът, станал известен с големите си къси позиции във високорискови ипотечни облигации преди колапса на сектора през 2007-2008 г.

„Япония се намира на пазарен кръстопът... Никога не съм виждал по-подценена възможност през целия си живот“, споделя той.

Японската централна банка на практика монетизира дълга на страната като купува японски ДЦК за 50 трлн. йени, изтъква Бас.

Съществуват редица опасности, свързани със стратегии на централни банки, опитващи се да напечатат бягството си от дълговата криза. Такива са инфлацията и загубата на доверие в стабилността на дълга, посочва Бас.

Според него приближаващата криза е очевидна. „Простият факт е, че вече не става въпрос за упражнение по вливане на ликвидност. Въпросът е кога, а не дали системата ще колабира."

Застаряващото японско население, както и тежестта на системата за социални плащания, са основните фактори, от които произтичат дълговите проблеми на страната.

Бас илюстрира думите си като дава за пример осъдения за финансови измами фондов мениджър Бърни Мейдоф. „Той ни научи на нещо“, казва Бас. „Може да обещавате какво ли не, стига да не ви се налага да го изпълнявате.“

Колкото до Европа, Бас отхвърля идеята, че Гърция може да се придържа към договорените споразумения. „Фалитът няма да е контролиран и накрая те ще трябва да изоставят обещанията си към Тройката“, казва той, визирайки Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още