IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Китай расте силно, но имотите остават спънка за икономиката

Продажбите на дребно през април са се увеличили с най-бавния си темп от декември 2022 г.

08:44 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фабричното производство в Китай надмина прогнозите през април, подкрепено от подобряването на външното търсене, въпреки че продажбите на дребно неочаквано се забавиха, а имотният сектор остава спирачка за икономиката, подлагайки на натиск Пекин да направи повече, за да подкрепи растежа, предава Ройтерс.

Промишленото производство е нараснало с 6,7% на годишна база през април, сочат данни на Националното статистическо бюро, публикувани в петък. Ръстът се е ускорил спрямо 4,5% през март и е над очакванията за повишение с 5,5% в допитване на Ройтерс сред анализатори.

Но продажбите на дребно, индикатор за потреблението, са се увеличили само с 2,3% през април, най-бавния темп от декември 2022 г. и под нивото от 3,1% през март. Ръстът е значително по-слаб от прогнозите на анализаторите в допитването за 3,8 на сто.

„Силният производствен сектор вероятно е движен от външното търсене, показано от ръста в обема на износа. Цените и продажбите на имоти са намалели още, което вероятно е натежало върху нагласите на инвеститорите“, коментира Джъвей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

„Този набор от макроданни в съчетание със слабото кредитиране през април може да накарат държавните ръководители да предприемат по-решителни действия да подкрепят местното търсене“, допълва той.

Инвестициите във фиксирани активи са се увеличили с 4,2% през първите четири месеца на 2024 г. спрямо същия период година по-рано, докато очакванията бяха за покачване с 4,8%.  Те нараснаха с 4,5% през първите три месеца.

Икономически данни, публикувани по-рано този месец, обрисуваха смесена картина за април.

Износът и вносът на Китай се върнаха към растеж миналия месец, след като се свиваха предишните месеци, а цените на потребителските стоки нараснаха за трети пореден месец.

Производството на оборудване за 3D принтиране, електромобили и интегрални схеми е отбелязало ръст от съответно 55%, 39,2% и 31,9% на годишна база, сочат данните на китайската статистика.

Внушителните ръстове са отбелязани в сектори, в които САЩ обвиняват Китай, че създават промишлен свръхкапацитет.

Смесените данни отразяват неравното възстановяване на икономиката във втората по големина икономика в света и показват, че държавните ръководители ще трябва да продължат мерките за подкрепа, за да поддържат растежа.

Новото банково кредитиране в Китай е намаляло повече от очакванията през април спрямо предходния месец, а ръстът на широкото кредитиране достигна рекордно дъно.

Правителството има амбициозна цел за растеж през 2024 г. от около 5%. Китайската икономика нарасна по-бързо от очакванията през първите три месеца на тази година с 5,3%.

В петък Китай започна емитирането на своите ултрадълги специални облигиции на стойност 1 трлн. юана (138,17 млрд. долара) със срок от 20 до 50 години, за да набере средства, които ще използва за стимулиране на изпитващите затруднения промишлени отрасли.

Цените на новите жилища са намалели с най-бързия си темп от девет години през април, показаха отделни данни в петък. Усилията за подкрепа на изпитващия затруднения имотен сектор не показват признаци да се отплащат.

Инвестициите в имоти са спаднали с 9,8% на годишна база през януари-април, след като намаляха с 9,5 на сто през януари-март.

Имотният сектор, който съставлява една четвърт от икономиката, беше засегнат от регулаторни ограничения и продължава да дърпа надолу общата икономика.

Градовете Ханджоу, където се намира технологичният гигант Alibaba, и Сиан отмениха ограниченията за покупките на жилища по-рано този месец в поредно усилие на местните власти да насърчат продажбите на жилища.

Китай обмисля също план местните власти да купят милиони непродадени жилища, съобщи Bloomberg по-рано тази седмица.

На среща на ръководителите на Комунистическата партия миналия месец беше отправен призив за мерки в подкрепа на имотния сектор и беше поет ангажимент за подобряване на политиките с цел намаляване на наличностите от жилища и оптимизирането на мерките за нови жилища.

Пазарът на труда се е подобрил, като допитване на национално ниво показа спад на безработицата до 5% през април спрямо 5,2% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още