IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни поредната волатилна борсова седмица

Във фокуса ще са протоколите от заседанията на Фед и ЕЦБ, изказвания на централни банкери и възобновяването на преговорите между САЩ и Китай

08:35 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От друга страна, анализаторите се опасяват от затягане на конфликта между САЩ и Европейския съюз (ЕС). Американското правителство вече обяви, че ще наложи наказателни мита от 10 процента върху самолети и 25 процента върху определен внос на селскостопански, промишлени и други стоки от ЕС от 18 октомври.

За налагането на тези мита САЩ получиха зелена светлина от страна на Световната търговска организация (СТО), пред която от години се води спор за държавна помощ за европейския производител на самолети Airbus и американския му конкурент Boeing.

ЕС вече обяви подходящи мерки за противодействие срещу американския доставчик Boeing. А освен това най-късно до 13 ноември президентът Тръмп ще трябва да реши как да продължи действията си по въпроса за наказателните мита върху вноса на автомобили от ЕС. „Според спекулации в момента почти няма контакт между контрахентите, за което европейците обвиняват преди всичко американците. Тук ни заплашва ескалация“, подчертава Вайденщайнер от Commerzbank.

С наближаването на 31 октомври приближава и датата, на която британците искат да напуснат ЕС. В момента Брюксел разглежда новия план за Brexit на британския премиер Борис Джонсън. Основният въпрос очевидно е как ще бъде оформена границата със Северна Ирландия в бъдеще.

В края на краищата става въпрос и за това дали британците ще напуснат ЕС със или без споразумение - или дали датата на оттегляне отново ще се отложи. Досега Джонсън винаги е подчертавал, че определено ще приложи Brexit в края на октомври. В петък обаче се появиха спекулации, че той все още ще иска от ЕС удължаване на периода на Brexit, ако не се постигне споразумение до 19 октомври. По този начин могат да бъдат определени ключови точки за срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 17 и 18 октомври.

Ако няма напредък по Brexit и търговския спор, тогава по-дълъг спад, започващ от индустрията, трудно може да бъде избегнат.


Не само британците, но и Европа по-специално се нуждае от конструктивно решение: „Ако няма напредък по Brexit и търговския спор, тогава по-дълъг спад, започващ от индустрията, трудно може да бъде избегнат", казва главният икономист на LBBW Уве Буркерт.

През новата седмица инвеститорите ще проследят с интерес и предстоящите икономически данни от Германия. В понеделник по график ще бъдат обявени индустриалните поръчки за август, последвани във вторник от данни за промишленото производство. В четвъртък ще бъдат публикувани данните за износа. От САЩ ще дойдат данни за американските потребителски цени през септември а в петък – данни за потребителското доверие на университета в Мичиган.

Как се справят в момента германските компании, трябва да покажат и отчетите за току-що завършилото тримесечие. Докато софтуерната група SAP като първа компания в Dax отвори счетоводните си книги на 21 октомври, инвеститорите ще трябва да бъдат търпеливи. Буркерт обаче приема, че високите поръчки ще защитят компаниите за момента, така че „за 2019 г. и 2020 г. досега може да се говори по-дълга икономическа слабост, но все още не и за рецесия".

В същото време обаче инвеститорите разчитат и на още по-силна подкрепа от централните банки. През септември и Европейската централна банка (ЕЦБ), и Федералният резерв на САЩ облекчиха паричната политика. Фед намали отново основната лихва.

ЕЦБ прие пакет от мерки, който включваше, наред с другото, още по-нисък процент по депозитите и възобновяване на противоречивите покупки на облигации. През новата търговска седмица инвеститорите и икономистите също ще разгледат подробно протоколите от последните сесии по паричната политика за признаци на по-нататъшно облекчаване. В сряда ще бъдат публикувани протоколите на Фед, а в четвъртък ЕЦБ ще публикува своите протоколи.

Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още