IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът ще разчита на инфлацията и Илон Мъск за нови рекорди през 2022 г.

Все още не сме в мечи пазар, което прави възможно достигането на нови върхови стойности на цената, коментира Владислав Драмалиев от „Битхоуп“

08:13 | 05.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За д-р Шон Смит, стратегически съветник в аналитичния център CBDC, целта от 100 хил. долара е често срещана, но обикновено прогнозите са, че тя ще бъде достигната след няколко години. „Особено като се има предвид скорошната волатилност в цените такава цел може би изглежда малко пресилена, но тенденцията към по-широко приемане и интеграция стимулира тази прогноза“, посочва той.

По отношение на по-скорошните прогнози за идното тримесечие читателите на Investor.bg са далеч по-скептично настроени. Почти една трета (30%) от анкетираните смятат, че биткойнът ще продължи да поскъпва устойчиво, показва анкета на сайта на Investor.bg. В същото време според 28% той ще продължи да поевтинява устойчиво. За 26% пък цената му ще продължи да гравитира около цената от 50 хил. долара.

По-малко от анкетираните очакват еднократно отчетливо поевтиняване (11%) и еднократно отчетливо поскъпване (4%).

Какво ще движи криптоцените?

Според Драмалиев това ще са макроикономическата обстановка, която до голяма степен се влияе от развитието на COVID-19 пандемията, както и възприемането на биткойна като дългосрочен съхранител на стойност от по-големите инвеститори.

Той отбелязва и апетита за риск като фактор. „Решенията на Американската и Европейската централна банка около увеличаването на паричната маса и вдигането на лихвите ще окажат влияние върху апетита за риск на инвеститорите. Евентуално охлаждане на пазарите на акции най-вероятно ще доведе и до разпродажби на криптопазара. За разлика от акциите обаче, където не е имало корекция от над 10% от март 2020 г., биткойн е преминал през множество, дори по-големи временни спадове“, коментира експертът.

Цените на биткойна често се оказват в унисон със световните пазари. Когато коронавирусната пандемия разтърси световните пазари през март 2020 г., тя помете и биткойна. Само в рамките на седмица в средата на март биткойнът поевтиня с 57% до под 4000 долара. После, също като фондовия пазар, се възстанови и отбеляза редица рекорди следващата година. Цената реагира и на други пазарни шокове. Криптовалутата поевтиня с близо 7% в края на 2021 г., когато трейдърите бяха притеснени от възможен фалит на китайския имотен гигант Evergrande, както и отново, когато Didi заплаши да напусне Нюйоркската фондова борса.

Драмалиев прави паралел и със златото. „Дори ако се ограничим в исторически период от 6-7 години, неговата възвращаемост в най-лошия случай е била стотици пъти по-висока от тази на златото. Докато не вярвам интересът към златото да се покачи сериозно (той така или иначе е висок), напълно убеден съм, че интересът към биткойн ще продължи да расте. Не бих се учудил това да се случи още през следващата година“, посочва той.

Отишлата си 2021 г. бе белязана и от напредъка в институционалното приемане.

„Трябва да отбележим, че през 2021 г. масовото приемане на криптовалутите и блокчейна се увеличи значително с голямо влияние от институционалното инвестиране, което възвърна увереността в този сектор и в крайна сметка може да доведе до значително увеличение на цените и нарастваща волатилност, докато инвеститорите на дребно се опитват да догонят“ тенденцията“, коментира Уалд Кудмани, анализатор на XTB Market в коментар за Bloomberg.

„По-широкото институционално възприемане на биткойна със сигурност би било голяма стъпка. То вече се случва, но бавно, на практика със скоростта на регулациите. Над 55 милиарда долара са били инвестирани от този вид инвеститори през 2021 г, десет пъти повече отколкото през 2020 г.“, коментира още Драмалиев.

В същото време фактор продължават да са и международните регулации. Разпродажбата при биткойна, когато цената се смъкна от около 65 хил. долара до 35 хил. долара, до голяма степен бе провокирано от решението на Китай да ограничи добива на биткойни.

Друго голямо развитие в крептосектора също очаква своя звезден миг през 2022 г. – одобрението на първия спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. Въпреки че Комисията по ценните книжа и борсите даде зелена светлина за фонда ProShares’ Bitcoin Strategy, продуктът следи биткойн фючърси, като така не дава на инвеститорите пряка експозиция към самата криптовалута.

Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, по повод на поредната глупост, как "в някои държави могло да се пазарува в биткойн", отдавна чакам някой да ми покаже касов бон или фактура в биткойн. Хайде де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За същия Пламка сигурно говориш, дето му се смеят редовно в Клуба на инвеститора ли?! Пламен Илиенския, както му казват, щото влачел тениски от Илиенци и ги щамповаш с надписи биткойн. :))) Не е лошо да понаучите малко какво е икономика и финанси, как функционират, какво са пари и за какво се ползват и как държавите ги управляват и после да се дрънкат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
dobrinov811
преди 2 години
влез в ютуб в българският крипто канал и пламката ще ти обясни кое какво е и за какво се ползва, не е пирамида, нещата са по сложни отколкото си ги представяш, има страни в които може да се пазарува с биткойн, като не си наясно не коментирай, въпрос на време е биткойн да стане стотачка, година две три четири, почти няма вероятност да се срине цената, ето гледай, виж, https://***.youtube.com/c/Българскияткриптоканал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, никога, ама никога когато стане въпрос за шиткойните, няма обяснение от поддръжниците му (сектантите) аджеба за какво реално ще се ползват и как ще има полза от тях. Винаги "доказателствата" са как се вдигнала цената. Разбира се и обещания как много щяла да се вдига, а спадът бил случаен. Но дума не обелват, че цената се вдига заради манипулация на социалното поведение + класически начини за влияние върху психологията. Над 80% от похватите, използвани при шиткойните, за манипулиране на тълпата се ползват от всяка секта. Да, пирамидата е много добре проектирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Яяя... обичайното философстване на изпусналите влака и нищонеразбралите пак се е състояло:)) Първият път ,когато слушах подобен разговор, беше през 2016 год.когато биткойн беше 630 $, и трябва да призная,че тогава почти си нямах понятие какво е това и бях на подобно мнение .Слава богу, имам способността , без да се хваля, да не отхвърлям нищо,преди добре да се запозная с него, и през 2017 започнах полеко да топвам краче в сектора.След две три години, биткойн-а като падне от 180 на 120к предполагам , същата групичка тука ще продължава да си ги претопля същите опърпани тези за стоидвадесети път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Така е, но всеки има правото да бъде глyпak, а и това е на мода. Тия с кредитите за крипто го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Така е, но всеки има правото да бъде ***, а и това е на мода. Тия с кредитите за крипто го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Varfor
преди 2 години
Това, което е най-абсурдно е, че последно време доста хора изтеглиха кредити (и то основно бързи), за да купуват биткойн или друго крипто.Което си е финансово харакири за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За тия, дето са го измислили, хич не е тъпотия, ще съберат парите на наивниците от цяло поколение. И преди се е случвало, но тук разликата е в мащаба. Шиткийните са нещо, което се ползва за нищо. Отначало дрънкаха, че щели да бъдат пари, ясно се вижда, че това никога няма да стане. После дрънкаха за екосистема, но тя не върши нищо, освен да си самоподържа нищоправенето. После за defi дрънкаха, което си е незаконно лихварство, ясно е, че и тук нищо няма да се случи. Сега последната надежда ( господинът да си прекръсти фондацийката на Ластхоуп) е в Зуки и метавселените, да продават на балъците картинки. Ама метавселенджиите искат собствени шиткойни да си имат, нфт, те да не са глупави, толкова пари изхарчени за нов капан за балъци и друг да им събере парата, да не са луди. А и последно надежда остана и в Мъски да пуска туитове...ей тва е фундамент, ей, не е шега работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Ako затегнат нелегалният бизнес - тогава ще видим. Е, и от зелената печатница зависи. Това е хитър ход да се тушира инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още