fallback

Нова Зеландия може да свие ястребовите си крила поради рецесионни опасения

Ако банката одобри още едно лихвено повишение от 50 базисни пункта през август, това ще превърне затягащия цикъл в най-бързия от 1999 г. насам

10:23 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Нова Зеландия отговори на очакванията и одобри лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) в сряда, с което основната лихва достигна 2,5%, каквито бяха и очакванията сред всички 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Нарастващите опасения от рецесия обаче може да накарат регулатора да свие ястребовите* си крила, пише Ройтерс.

Данните за влошаващите се нагласи и забавящата се икономика карат пазарите да се питат дали централната банка няма повече да навреди, отколкото да помогне, в опита си да контролира ускоряващата се инфлация.

"Паричната политика действа със забавяне: тя влияе на нагласите, след това на активността и най-накрая на инфлацията", обясни главният икономист в ANZ Шарън Цолнер.

"Фокусирайки се на тези инфлационни показатели, те (централната банка) шофират, гледайки в огледалото за обратно виждане, което показва, че има доста голям шанс да изпуснат отбивката и да прекалят със затягането", коментира Цолнер.

Според статистиката икономиката неочаквано се е свила с 0,2% през първото тримесечие на годината, а Цолнер смята, че страната едва се е спасила през второто тримесечие, когато не е ясно дали брутният вътрешен продукт (БВП)  е нараснал, или е отбелязал повторно понижение.

Освен това, не трябва да се забравя и ускоряващата се инфлация, инфлационни очаквания и липса на ръст на заплатите, които вредят на търсенето на домакинствата. Някогашният нажежен имотен пазар също се е охладил, отбелязвайки спад от 9% от ноември, като се очакват още понижения.

Към момента централната банка е повишила лихвите със 175 б.п. от октомври в опит да озапти инфлацията от близо 7 на сто - най-високото равнище от три десетилетия.

С днешното повишение основната лихва се покачи десетократно от рекордно ниското си равнище от 0,25%. Икономистите прогнозират още един такъв ход и през август, което ще превърне цикъла на затягане в най-бързия от 1999 г. насам, когато бе въведена основната лихва.

Според управителя на финансовата институция Адриан Ор ранните и бързи действия са най-добрият подход за банката, но проблемът - пред които може да се изправят и други централни банки в региона, като тези на Австралия и Южна Корея - е, че бързият ястребов полет създава риск от рецесия.

"Реалната икономика се е влошила в сравнение с тази, която централната банка базира плановете си през май", написаха икономисти от Bank of New Zealand в своя бележка.

Ако централната банка трябваше да публикува насоки за лихвите тази седмица, "би имало значителни дискусии за възможността от по-умерен темп и мащаб на затягащия цикъл".

"Все повече бизнеси са изправени пред нарастващи разходи и повече бизнеси - почти същия дял - си увеличиха цените през юни, следователно това насочва към допълнително засилване на инфлационния натиск, заради което централната банка ще продължи (със затягащия цикъл)", коментира Кристина Лиън, главен икономист в NZIER.

Въпреки това данните за влошаване на икономика доведоха до понижение пазарни очаквания, че централната банка ще продължи с текущите си планове и следващата година.

Най-скорошното проучване на медията показа прогнози за лихва от 3,50% през 2023 г., което е под тези на ведомството на Ор за 4% до средата на следващата година.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
fallback