IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия може да свие ястребовите си крила поради рецесионни опасения

Ако банката одобри още едно лихвено повишение от 50 базисни пункта през август, това ще превърне затягащия цикъл в най-бързия от 1999 г. насам

10:23 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Нова Зеландия отговори на очакванията и одобри лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) в сряда, с което основната лихва достигна 2,5%, каквито бяха и очакванията сред всички 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Нарастващите опасения от рецесия обаче може да накарат регулатора да свие ястребовите* си крила, пише Ройтерс.

Данните за влошаващите се нагласи и забавящата се икономика карат пазарите да се питат дали централната банка няма повече да навреди, отколкото да помогне, в опита си да контролира ускоряващата се инфлация.

"Паричната политика действа със забавяне: тя влияе на нагласите, след това на активността и най-накрая на инфлацията", обясни главният икономист в ANZ Шарън Цолнер.

"Фокусирайки се на тези инфлационни показатели, те (централната банка) шофират, гледайки в огледалото за обратно виждане, което показва, че има доста голям шанс да изпуснат отбивката и да прекалят със затягането", коментира Цолнер.

Според статистиката икономиката неочаквано се е свила с 0,2% през първото тримесечие на годината, а Цолнер смята, че страната едва се е спасила през второто тримесечие, когато не е ясно дали брутният вътрешен продукт (БВП)  е нараснал, или е отбелязал повторно понижение.

Освен това, не трябва да се забравя и ускоряващата се инфлация, инфлационни очаквания и липса на ръст на заплатите, които вредят на търсенето на домакинствата. Някогашният нажежен имотен пазар също се е охладил, отбелязвайки спад от 9% от ноември, като се очакват още понижения.

Към момента централната банка е повишила лихвите със 175 б.п. от октомври в опит да озапти инфлацията от близо 7 на сто - най-високото равнище от три десетилетия.

С днешното повишение основната лихва се покачи десетократно от рекордно ниското си равнище от 0,25%. Икономистите прогнозират още един такъв ход и през август, което ще превърне цикъла на затягане в най-бързия от 1999 г. насам, когато бе въведена основната лихва.

Според управителя на финансовата институция Адриан Ор ранните и бързи действия са най-добрият подход за банката, но проблемът - пред които може да се изправят и други централни банки в региона, като тези на Австралия и Южна Корея - е, че бързият ястребов полет създава риск от рецесия.

"Реалната икономика се е влошила в сравнение с тази, която централната банка базира плановете си през май", написаха икономисти от Bank of New Zealand в своя бележка.

Ако централната банка трябваше да публикува насоки за лихвите тази седмица, "би имало значителни дискусии за възможността от по-умерен темп и мащаб на затягащия цикъл".

"Все повече бизнеси са изправени пред нарастващи разходи и повече бизнеси - почти същия дял - си увеличиха цените през юни, следователно това насочва към допълнително засилване на инфлационния натиск, заради което централната банка ще продължи (със затягащия цикъл)", коментира Кристина Лиън, главен икономист в NZIER.

Въпреки това данните за влошаване на икономика доведоха до понижение пазарни очаквания, че централната банка ще продължи с текущите си планове и следващата година.

Най-скорошното проучване на медията показа прогнози за лихва от 3,50% през 2023 г., което е под тези на ведомството на Ор за 4% до средата на следващата година.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още