IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви охлаждат два от най-нажежените жилищни пазари в света

Цените на жилищата в Австралия намаляват за първи път от септември 2020 г., а в Нова Зеландия ръстът им се забавя до 15-месечно дъно

17:04 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Австралия, един от най-нажежените жилищни пазари в света в последните години, регистрираха първия си спад от 20 месеца насам, водени от пониженията в Сидни и Мелбърн, тъй като комбинацията от по-високи лихви и растящо предлагане на имоти подкопава търсенето, пише Bloomberg.

В Сидни цените на жилищата са намалели с 1%, което е четвърти пореден месечен спад, а в Мелбърн свиването е с 0,7%, сочат данни на CoreLogic. Това е тласнало комбинирания индекс в двата града с 0,3% надолу на месечна база.

„Сидни и Мелбърн обикновено са предвестници на случващото се на големите градски пазари“, коментира Елиза Оуен, ръководител на анализите за Австралия в CoreLogic. „Като цяло, когато виждаме повишаване на лихвите, това се отразява на цените. Има и други фактори – по-голямо предлагане излиза на пазара и то дава на купувачите малко по-голяма покупателна сила“, допълва тя. Австралия Австралия

Австралия, подобно на много от страните в развития свят, регистрира значителен ръст на цените на имотите по време на пандемията, след като Австралийската централна банка понижи лихвите почти до нула, за да подкрепи икономиката. Но растящите очаквания за допълнително затягане на политиката след повишаването на лихвите миналия месец заедно с вече високите цени на жилищата започват да охлаждат плама на купувачите.

Централната банка ще проведе заседание идния вторник и се очаква да повиши лихвите с 25 базисни пункта, с което те ще достигнат 0,60%. Паричните пазари очакват лихва от 2,7% до декември.

Днешният доклад показва, че годишният ръст на цените на жилищата в големите градове в Австралия се е забавил до 11,7% за 12 месеца през май спрямо връхната точка от 21,3% за годината до януари.

В Нова Зеландия, където цените на жилищата също растяха неумолимо в последните години, покачването им се е забавило до 15-месечно дъно през май, тъй като жилищното кредитиране в страната става по-скъпо, сочат отделни данни на CoreLogic.

Цените са нараснали с 15,3% на годишна база, което е забавяне спрямо темпа от 18,8% през април и най-слабият ръст от февруари 2021 г. Спрямо месец по-рано цените са се понижили с 0,8%, сочат данните на компанията за оценки на имоти. Нова Нова

Новозеландската централна банка повиши лихвата си с половин процентен пункт до 2% миналата седмица и прогнозира, че тя може да нарасне до 4% през 2023 г. В момент, когато банките повишават лихвите по жилищните си кредити, за да отговарят на агресивното затягане на цикъла, икономисти прогнозират, че цените на жилищата ще намалеят с около 10% тази година и ще спаднат още през 2023 г.

„Заради затягането и поскъпването на жилищното кредитиране тенденцията за по-слаб жилищен пазар вероятно ще продължи“, коментира Ник Гудол, ръководител на анализите на CoreLogic в Нова Зеландия.

По-високите лихви по ипотечните кредити „ще изискват известно силно затягане на други разходи“, което може да отслаби икономическия растеж по-широко, отбеляза той. Лихвите по двегодишните жилищни заеми достигат около 5,25%.

Новозеландската централна банка отбелязва, че повечето кредитополучатели няма да бъдат сериозно засегнати от по-високите лихви до края на изплащането на кредита си, но тези, които са навлезли на пазара миналата година, може да са изложени на по-голям риск. Централната банка счита, че ако лихвите по ипотечните кредити достигнат 6%, една трета от всички домакинства, които са взели кредит в последните 12 месеца, ще трябва да ревизират разходните си планове. Това съотношение расте до половината, ако лихвите по ипотеките достигнат 7%.

По-високите лихви ще доведат и до по-малки жилищни сделки тази година, отбелязва Гудол. CoreLogic прогнозир 78 хил. продажби през 2022 г., което е спад спрямо предишна прогноза за 92 хил., казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още