IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планетата може да изхранва 10 млрд. души

Страни като Русия, Япония и Германия, с раждаемост много по-ниска от необходимата за подмяна на населението, вероятно ще се окажат изправени пред незавидно икономическо бъдеще

07:55 | 20.05.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През 20-ти век световното население е нараснало с почти 300%, като за същия период доходите са нараснали с 400%. Корелацията между нарастването на населението и нарастването на доходите може да продължи до края на настоящия век, пише Гари Бекър в коментар за MarketWatch.

В краткосрочен план прогнозите за нарастването на населението са доста прецизни, тъй като раждаемостта и смъртността през следващите няколко години до голяма степен са предопределени от настоящото разпределение на хората в различните възрастови групи.

В същото време, прогнозите за нарастването на населението през следващите 50 или повече години са пословично неточни поради трудностите при предвиждането на измененията в темпа на раждаемост за дълъг период от време и в по-малка степен на смъртността.

Например, не може да се приеме на сериозно средната прогноза на ООН за световно население от 10 млрд. души до края на столетието. Причината е, че тази прогноза приема, че раждаемостта в развиващите се страни няма да намалее през следващите 50 години.

Тъй като е твърде вероятно доходите в тези страни чувствително да се повишат, а жените да получат достъп до образование, темповете на раждаемост вероятно ще се понижат драстично. Ако това се случи, световното население през 2100 г. ще бъде чувствително под 10 млрд.

Въпреки това, нека приемем, че прогнозата на ООН е приблизително вярна и в края на това столетие на планетата наистина ще живеят 10 млрд. души.

Според анализаторите съществуват несъмнени ползи от едно по-голямо население. Сред тях са нарастването на търсенето и предлагането на иновации в медицината и други сектори, както и по-голямата специализация на работещите.

Малко страни са преживели устойчиви спадове на населението от началото на 19-ти век. Чувствителното нарастване на доходите през последните 150 години се свързва с нарастването на световното население. Ето защо може да допуснем, че намаляването на населението е вредно за икономиката в дългосрочен план.

Ако това е така, страни като Русия, Япония и Германия, с раждаемост много по-ниска от необходимата за подмяна на населението, вероятно ще се окажат изправени пред незавидно икономическо бъдеще, освен ако не привлекат достатъчно емигранти или не си подобрят раждаемостта.

Като се има предвид рязкото нарастване на цените на храните през първото десетилетие на 21-ви век, адекватното изхранване на доста по-голямо и богато световно население ще бъде трудно.

За разлика от, да кажем, меда, не съществуват строги ограничения за количеството храна, което може да бъде произведено. Продукцията на храна ще се увеличава с нарастването на площите обработваема земя. В момента, на планетата се обработва доста малка част от земята, която може да се използва за земеделие.

От друга страна, светът може да инвестира много повече в технологиите за производство на храна, така че от всеки квадратен метър засят с царевица, пшеница или соя да се изкарва значително по-голям добив.

По-високото потребление на вода поради по-голямото население и по-високите доходи ще предизвика недостиг на питейна вода. Кризата с водата ще бъде сериозна, освен ако правителствата не започнат да таксуват по-ефективно водата, използвана за земеделие и индустрия – основните потребители на този ресурс.

При налагането на разумни цени, наличната вода трябва да е достатъчна, за да може да покрие нуждите на доста по-голямо население от сегашното.

Нарастването на жителите на планетата от 7 на 10 млрд. души значително ще увеличи гъстотата на населението, а с това и опасността от избухване на тежки епидемии.

Градове като Хонконг обаче показват, че контролът над епидемии в урбанизирани райони е възможен дори при сегашните технологии.

По-голямото население в съчетание с нарастващи доходи ще ускори глобалното затопляне и ще увеличи глобалното замърсяване.

Въпреки че мащабите на проблема с глобалното затопляне до края на столетието не са напълно установени, светът трябва да е готов да посрещне редица крайно неблагоприятни климатични сценарии.

Необходимо е развитието на технологии, които да неутрализират последствията от подобни климатични катаклизми.

Все пак, най-вероятно дотогава ще разполагаме с нови методи за улавяне и съхранение на различни вредни газове, отделяни при изгарянето на горива.

Ако до края на века световното население нарасне до 10 млрд. души - един неправдоподобен сценарий – това ще изправи правителствата пред сериозни предизвикателства. Въпреки това, такова развитие ще донесе истински ползи, а негативите най-вероятно ще могат да бъдат преодолени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Fi4eto
преди 12 години
Ami po moe mnenie te sa go izmislili :) Kriza e. Estestvenia podbor e v sila ot dosta vreme prosto o6te ne mu obry6tate vnimanie.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
нищо хубаво не ни чака за в бъдеще ама нищо....най-хубавите години за живот на планетата са били преди откриването(предоставянето на знанията от по висши същеста) на ядреното оръжие....превърнахме се в роби на това което ни спускат отгоре като начин на живот и без плазма и без телефон с милярди цветове ще живея добре....защо са ми тези глупости?за да отива 4аст от живота ми за да робувам за да ги купя ама ще кажете не ги купувай (има фактори който те принуждават и те са нарочни такива)....нещо не ми се връзват нещата с представите ми за живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 12 години
Екофашистите ви лъжат. "Научните" им изследвания не са научни. Доста вероятно е сега да сме в началото на глобално застудяване, а не на глобално затопляне. Глобалното застудяване е по-опасно от глобалното затопляне, защото добивите от земеделие намаляват при намаляване на температурата. Повишаването на нивото на въглероден диоксид е полезно за растенията - колкото повече CO2 има в атмосферата толкова по-бързо растенията растат. Промяна в климата (глобално затопляне, глобално застудяване) е имало през цялата история на планетата и няма начин това да се спре. Потърсете със следните ключови фрази и думи:Йордан Янков, Глобалната лъжа, ISBN 978-954-497-014-7Борис Комитов, Климатгейт или как изпуши Глобалното затопляне Майкъл Крайтън, Състояние на страх, ISBN 9545856378 КлиматгейтClimategateEcofascismЕкофашизъмВъглеродния двуокис не е замърсител!Ледена изненадаНовите кървави послания на екофашисти от целия святЕдна година след скандала Климатгейт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
alphaomega
преди 12 години
Колкото по-малко хора толкова по-добре! Много хора = много проблеми.Тия от ООН вместо да прогнозират , ВЕДНАГА трябва да изготвят план с конкретни стъпки за намаление на населението до 2-3 милиарда през следващите 20-40 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
"Може да изхранва", да.Въпросът е ...КОЛКО ВРЕМЕ? Ще рече, за да оцелее, човечеството трябва да преразгледа потребителските си навици:1.Да яде колкото му е потребно, а не, колкото може да погълне;2.Да потребява, колкото му е необходимо, а не на екс, колкото му мине през гъза3.Да осъзнае, че не всичко е продукт и т.н.Големите автомобили с ненужни кончета - за скрап,Подмяната на битова техника - при изпадане в негодност,все простички неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Дедо Ви забелязва, че нещо не се отчита фактора петрол. Както и Баба знае, аграрната индустрия консумира огромни количества нафта, която трудно може да бъде заместена с обозримите технологии. Това вероятно ще доведе до невероятно поскъпване на аграрната продукция и по-специално на основните храни. Нарастващото население вероятно трудно ще може да си позволи нормално изхранване, а това вероятно ще донесе множество регионални конфликти. Първо в най-бедните страни, а после и повсеместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
когато преди години се говореше че ще дойде ден когато ще ядем само хапчета да заситим глада си звучеше прекалена фантастика, но като гледам с какво ни тровят в търговските вериги: кайма -менте, зеленчуци-менте, хляб-менте, плодове-менте, сирене-менте...изобщо нищо истинско а само гмо-хапчета.....или технологий...какво да се парави...станахме зомбита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Това е напълно невярна информация. Планетата може спокойно да изхранва поне 10 пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
outsider1
преди 12 години
ooo bezumnii....."ikonomikata e po-vajna ot zdraveto na planetata....i tova ste donese istinski polzi"....Ste donese polzi za bankite i golemite korporacii, a ti ste hodi6 s protivogaz i ste qde6 GMO-ta..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Интересно е как се преплитат темите за земеделието и питейната вода. Земя имало достатъчно само да се обработвала, но водата нямало да стига за това трябвало да се дигнат таксите на земеделските производители. :)))Значи земеделието ще се конкурира с хората за водата, но споко земя има много, така че ще има храна - само на мен ли ми се струва откачена тая логика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още