IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Глобалните цени на храните могат да нараснат отново

За да се задоволи търсенето, до 2050 г. производството на храни трябва да се увеличи със 70%, прогнозира организацията

18:44 | 07.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ООН: Глобалните цени на храните могат да нараснат отново

Глобалните цени на храните, които слабо се понижиха от рекордни стойности преди месец, могат отново да нараснат, предупреждава Организацията на обединените нации (ООН). В същото време цените на зърнените култури започнаха да се повишават вследствие на информация за стопяването на зърнените запаси в много страни, пише Bloomberg.

През март индекс, включващ 55 храни, се понижи с 3% до 229,8 пункта от рекордните 236,8 през февруари, съобщава базираната в Рим Организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Това е първият спад от юни, след като на борсата в Чикаго пшеницата се понижи с 6,6%, а царевицата с 5,2% спрямо рекордните стойности от февруари.

Цените на храните обаче започнаха отново да нарастват, след като запасите от царевица в САЩ се понижиха до най-ниските нива от 2007 г., а запасите от соя достигнаха най-ниските нива от 2003 г. По-скъпите храни допринесоха за бунтовете в Северна Африка, които свалиха режимите в Египет и Тунис.

Високите цени на храните бяха и една от основните причини за инфлацията, принудила централните банки по света да се замислят за вдигането на лихвените проценти – мярка, която може да се отрази негативно на икономическия растеж.

„Вероятно ще наблюдаваме как цените отново ще започнат да се покачват“, казва Консепсион Калпа, икономист на FAO. „Търсенето на храни, фураж и биогорива е много силно и планираният ръст на производството вероятно няма да е достатъчен за възстановяването на запасите до безопасни нива.“

През последните 12 месеца цената на пшеницата е нараснала с 68%, а на соята - с 45%, поради наводнения в Канада, Китай и Австралия и суша в Русия и Европа. Най-сериозно обаче е положението с царевицата, чиято цена през последната година се е удвоила. Увеличаването на засетите с царевица площи в САЩ вероятно няма да е достатъчно за успокояване на пазарите. САЩ е най-големият производител на царевица в света.

Стабилните цени на ориза през изминалата година и добрите реколти в Африка и Азия помогнаха за избягването на истинска хранителна криза, казва Абдолреза Абасиан, главен икономист на FAO.

Поради нарастващото население на планетата, по-високите доходи, по-бавния ръст на добивите и ефекта от промяната в климата, през първата половина на столетието глобалните цени на храните се очаква да се повишават, казва Рос Гарно, съветник на австралийското правителство по проблемите на климата.

„В много страни наблюдаваме ръст на доходите, който има позитивен ефект върху търсенето на редица продукти, включително и на месо“, казва Калпа.

За да се задоволи търсенето, до 2050 г. производството на храни трябва да се увеличи със 70%, тъй като населението на планетата се очаква да надхвърли 9 млрд. FAO прогнозира, че повишаващите се доходи ще стимулират консумацията на месо и млечни продукти. За производството на 1 кг свинско месо са необходими 3,5 кг фураж, сочат данни на щатското министерство на земеделието.

За 2010 – 2011 г. световната продукция на зърно се очаква да се понижи с 1,1% до 2,24 млрд. метрични тона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgis
преди 13 години
shtoto sega pochti dva miliarda gladuvat vapreki che sme 6,7 primerno i kato dobavish oshte 2 mlrd. smetkata izliza:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
proizvoditel
преди 13 години
Стига с тези подигравки!"За да се задоволи търсенето, до 2050 г. производството на храни трябва да се увеличи със 70%, тъй като населението на планетата се очаква да надхвърли 9 млрд."Ако сега наслението на планетата е около 7млрд - защо за 9млрд население трябват 70% повече храни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Балони - как преди две години цените на всички храни паднаха 2 до 3 пъти и сега изведнъж всички се сетиха че населинето по света било много и трябва да поскъпват храните, че не стигали!Тотални измами - БАЛОНИ! Пазете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още