IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Хранителната криза не е толкова страшна като през 2008 г.

Цената на ориза, основна храна за половината от населението на планетата, остава ниска

14:20 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Хранителната криза не е толкова страшна като през 2008 г.

Глобална хранителна криза, подобна на тази от преди три години, няма да се повтори, защото повишаването на цената на ориза – основна храна в диетата на половината от населението на планетата, изостава в сравнение с ръста на цените другите зърнени култури, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Bloomberg.

Фючърсите за ориз са се повишили с едва 2,8% за последните 12 месеца, в сравнение с 60% при пшеницата и 93% при царевицата. Световното производство на ориз ще се повиши с 2,4% до рекордните 451,7 млн. метрични тона през 2010 – 2011 г., прогнозира щатското министерство на земеделието, като това ще задържи запасите близо до рекордни за последните 7 години нива.

Цената на ориза се утрои за 20-те месеца до април 2008 г., допринасяйки за влошаването на хранителната криза, която обрече на глад 1,02 млрд. души през 2009 г. Гладуващите намаляха до 925 млн. през 2010 г., което е първи спад от 15 години. Причина за това стана понижението на цените на храните и повишаването на доходите в следствие на икономическото възстановяване.

„В много региони мащабът на проблема не е толкова застрашителен както през 2008 г.“, казва Кен Аш, директор за търговия и земеделие към ОИСР. „Две трети от гладуващите по света до голяма степен разчитат на ориза като основна храна, но цените на ориза не са се повишили, а запасите са сравнително непокътнати“.

Глобалните цени на храните се повишиха с 28% за последните 12 месеца и достигнаха рекордни стойности през януари, показват данни на Организацията за прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (ООН). Повишаването на цените на храните предизвика бунтове в Северна Африка и Близкия Изток, станали причина за свалянето на режимите в Тунис и Египет.

За периода 2007 г. - 2009 г. имаше повече от 60 бунта, свързани с високите цени на храните.

Повишаването на цената на ориза допринесе за рекордните цени на храните през 2008 г. През 2007 г. цените на храните се повишиха с 33%, а през 2008 г. - с още 11%. След налагането на забрани за износа на ориз от производители като Камбоджа, Виетнам, Индия и Египет, през април 2008 г. цената на ориза се повиши до 25,07 долара за 100 паунда. Във вторник цената на ориза в Чикаго беше 14,24 долара за 100 паунда.

Цените на ориза „са доста по-ниски от нивата през 2008 г.“, казва Аш. „Ефектът в развиващите се страни няма да бъде толкова негативен. Разбира се, това не означава, че проблем не съществува“.

Производството на ориз в САЩ, третият най-голям производител в света, може да се понижи с 25% през тази година, тъй като производителите се ориентират към царевица и соя, коментират анализатори.

„Добри сезони“ в някои райони на Африка и Азия помогнаха за натрупването на запаси от зърно до нива над тези от 2007 г. - 2008 г., което помага за неутрализирането на ефекта от повишаващите се цени в световен мащаб, казва Аш. „Местните запаси от зърно в някои части на Африка и Азия са много добри“.

От юни насам по-високите цени на храните са докарали още 44 млн. души в развиващия се свят до крайна бедност, разкриват данни на Световната банка.

Цената на пшеницата през последните 6 месеца се повиши, след като през август Русия забрани износа на зърно поради сушата, унищожила част от реколтата в страната. В САЩ повишаващата се продукция на етанол се отрази на търсенето и цената на царевицата за фураж.

Оризът е най-важната зърнена култура за развиващия се свят и служи за изхранване на половината от населението на планетата.

В края на добивния сезон 2010 г. - 2011 г. световните запаси от ориз се очаква да се понижат с 0,7% до 93,9 млн. тона, след ръст през изминалите 3 години, поради нарастването на производство в Китай и Тайланд.

В сравнение с 2007 – 2008 г. страните от ОИСР може да изпитат по-висока инфлация при храните, поради повишаващите се цени на месото – основна част от диетата в развитите икономики, казва Аш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още