IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът все по-близо до ценови шок при храните

Запасите от царевица и соя са на ниски нива, докато цените са невероятно високи, коментират анализатори

12:58 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Светът все по-близо до ценови шок при храните

Светът е една стъпка по-близо до ценови шок при храните, след като щатското правителство изненада търговците, като понижи прогнозата си за запасите от ключови култури, в резултат на което цените на царевицата и соята се изкачиха до рекордни за последните 30 месеца нива, пише Financial Times.

Нарастването на цените е в резултат и на предупреждение от Организацията за прехрана и земеделие към ООН от миналата седмица за възможно повторение на кризата с храните от 2008 г., ако цените продължат да нарастват. Тенденцията се превръща в основна заплаха за развиващия се свят.

Въпреки че някои официални лица намират утеха в стабилната цена на ориза, ключова култура за изхранването на Азия, те предупреждават, че продължителен период на високи цени, особено на зърнени култури като пшеницата, ще засегне по-бедните страни. Повишаването на цените на храните вече доведе до бунтове в Алжир и Мозамбик.

„Запасите от царевица и соя са на невероятно ниски нива... докато цените на пазарите се повишават до невероятно високи нива“, казва Чад Харт, икономист от Iowa State University.

Дан Бас, президент на AgResource, базирана в Чикаго консултантска компания, допълва: „Просто няма място за повече грешки. При лоши метеорологични условия през следващия сезон ще имаме нови исторически рекорди на цените на царевицата и соята и в известна степен при фючърсите за пшеницата“.

Земеделските търговци и анализатори предупреждават, че последните ревизии на прогнозите за щатските и глобалните запаси означават, че пазарът не може да понесе повече проблеми с времето. Реколтата в Аржентина и Бразилия, която скоро трябва да бъде прибрана, изглежда крехка поради сушата през последните месеци.

Търговците са особено притеснени за цената на растителните мазнини, ключови за развиващи се страни като Китай, където новопоявилата се средна класа използва все повече олио за пържене. Щатското земеделско министерство (USDA) обяви, че глобалното съотношение на запаси към търсене ще се понижи по-късно тази година до „невиждани от средата на 70-те години нива, отразявайки ускореното покачване на консумацията на растителни мазнини за храна и гориво“.

В Чикаго цените на соята се повишиха с 5,2% до 14,20 долара за бушел, най-високата цена от края на 2008 г. Според USDA домашният баланс на запаси към търсене ще падне до най-ниското си ниво от почти половин век.

Цената на царевицата се е повишила с 5% до 6,37 долара за бушел, най-високото ниво от юли 2008 г.

USDA прогнозира, че до август съотношението на запаси от царевица към търсене в САЩ ще падне до изненадващо ниските 5,5% - най-крехкият буфер от 15 години насам.

САЩ са най-големият износител на царевица в света и покриват повече от половината от глобалния износ. Царевицата е най-важният компонент за храни за животните и повишеното търсене донякъде отразява по-големия апетит за месо на развиващите се пазари. Рекордна продукция на етанол в САЩ също ще погълне почти 40% от реколтата на царевица.

Бумът при земеделските цени повиши прогнозата за агробизнеса в САЩ. Cargill, най-голямата компания за търговия с храни в света, обяви 300% ръст на печалбата си за второто тримесечие от фискалната година на годишна база.

Акциите на производители на храни като Nestlé обаче се понижават, тъй като според анализаторите за тези компании няма да е лесно да прехвърлят повишените разходи за базови продукти към потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още