IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните скочиха до рекордни нива

Най-осезателно са поскъпнали захарта и месото, обяви Организацията за прехрана и земеделие на ООН

14:13 | 05.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Световните цени на храните скочиха до рекордни нива

Световните цени на хранителните стоки са се повишили до рекордно високи нива през декември, главно заради поскъпването на захарта и месото. Това съобщи Организацията за прехрана и земеделие на ООН, цитирана от Bloomberg.

Цените на храните през миналия месец надминават предишния си рекорд, поставен през 2008 година по време на кризата с храните, в резултат на която се стигна до смъртоносни размирици от Хаити до Египет.

Индексът на 55 хранителни продукта, който се изчислява от Организацията за прехрана и земеделие към ООН, се е повишил за шести пореден месец през декември, достигайки 214,7 пункта.

Това е най-високото ниво на показателя, за чиято база се приемат ценовите нива от 2002 г.

Предишната рекордна стойност бе постигната през юни 2008 година, когато индексът се повиши до 213,5 пункта, става ясно от интернет страницата на базираната в Рим организация.

Отделните индекси, които следят цените на захарта и месото, също се повишават до рекордни нива.

Захарта поскъпна за трета поредна година през 2010, а царевицата се повиши с рекордни за последните четири години темпове на стоковата борса в Чикаго. Цените на хранителните стоки могат да се повишат допълнително през 2011, освен ако глобалното производство на зърно не нарасне "значително" през тази година, коментират от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Най-малко 13 души загинаха през миналата година в Мозамбик по време на протести срещу планираното от правителството увеличение на цените на хляба и водата. Китайската централна банка повиши своите лихвени проценти в края на миналата година, след като инфлацията при зеленчуците в страната стигна до 60% на годишна база.

„За съжаление все още има възможност цените на зърното да продължат нагоре заради твърде многото въпросителни“, посочва Абдулреза Абасин, който е старши икономист на Организацията за прехрана и земеделие на ООН в интервю за Bloomberg.

Според него ако реколтата в Южна Америка не е задоволителна, цените на зърнените храни могат да се повишат още над сегашните си вече рекордно високи нива.

Данните на организацията показват още, че индексът за цените на зърнените храни се повишава до най-високото си ниво от август 2008 година насам, а олиото отбелязва най-високите си нива от юли 2008 г.

Глобалната зърнена реколта ще трябва да се увеличи най-малко с 2% през тази година, за да отговори на търсенето през 2011-2012 г. и да се избегне по-нататъшно намаляване на запасите, посочват от ООН. Загрижеността за сушата в Аржентина помогна цените на царевицата да скочат с 52% в Чикаго миналата година.

Повишението на цените на храните и петрола стана причина инфлацията в еврозоната да надскочи през декември тавана от 2% на Европейската централна банка.

Индексът на цените на храните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН се изчислява от 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
То правичката да си кажем нищо не зависи от тях, ама тука идва важния въпрос за чий са ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Тва е работа на Дянков и Борисов. Всичко е конспирация. Имаше подобна статия в днеза. Отдолу коментарите бяха меко казано плачевни. Че едва ли не правителството надува цените. Как да обясниш на батя ти ***, че тия неща не зависят от Трайков, Дянков и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още