IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс предрича още бунтове и валутни сътресения

Не знам какво ще се случи, но очаквам нови сътресения на валутните пазари, още социално недоволство и още свалени правителства, казва инвеститорът

12:08 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс предрича още бунтове и валутни сътресения

Нови социални и политически сътресения са вероятни, така че цените на суровините ще продължат да се повишават, казва Джим Роджърс, изпълнителен директор на Rogers Holdings.

Петима души бяха убити тази сутрин при протестите в Египет срещу президента Хосни Мубарак. Социалното напрежение се увеличава и в други страни в Близкия изток.

„Не притежавам много акции“, казва Роджърс, съосновател на Quantum Fund, заедно с милиардера Джордж Сорос през 70-те години.

„Не знам какво ще се случи, но очаквам нови сътресения на валутните пазари, още социално недоволство и още свалени правителства. Така че инвестирам повече във валути и суровини, отколкото в акции“, допълва той.

Роджърс заяви, че през последните 12 години е имал дълги позиции в суровините и че е предупреждавал неведнъж, че цените на храните рязко ще се повишат.

„Недостигът на храни вероятно ще продължи дълго, нагнетявайки допълнително социалното напрежение“, казва той. „Земеделските производители по света ще стават все по-малко и за някои храни ще са необходими години за възстановяването на запасите.“

„Не щракате просто с пръсти и хоп, палмово масло. Всичко отнема време“, казва Роджърс.

Роджърс, който нямаше къси позиции в периода от есента на 2008 г. до лятото на 2010 г. казва, че сега има къси позиции с някои фондове с активи от развиващия се свят (exchange trade funds, ETF), както и с някои Nasdaq ETF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още