IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Златото ще стигне $2 000 долара през следващото десетилетие

Инвеститорът продължава да залага на суровините като активите с най-голям потенциал за печалби

11:36 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Златото ще стигне $2 000 долара през следващото десетилетие

Ралито в цената на златото няма да спре скоро, като се очаква в рамките на следващото десетилетие металът да достигне нивото от 2000 долара за тройунция. Такова е мнението на инвеститора Джим Роджърс, който е известен с интереса си към сектора на суровините.

„Златото ще отиде доста по-високо през следващото десетилетие. То може да забави ръста си за известно време заради силното си поскъпване през последните седмици, но после ще продължи да поскъпва“, смята Роджърс, цитиран от CNBC.

“Коригирана с инфлацията, цената на златото би трябвало да бъде над 2000 долара за тройунция още сега“, посочва специалистът.

Сред причините за удължаване на ръста на златото са провалената политика на американския Федерален резерв, както и сбърканите виждания на ръководителя на институцията Бен Бернанке и на финансовия министър Тимъти Гайтнър. Според Роджърс техните усилия да насърчат икономическата активност са влошили значително ситуацията.

„Всички те сгрешиха тотално. Безработицата е доста по-висока, отколкото беше. Всичко се влошава, вместо ситуацията да става по-добра. Оставете хората да банкрутират. Оставете системата да се изчисти и да стартира отново“, призовава Роджърс.

За пореден път Роджърс призова за инвестиции в суровини и в селскостопанския сектор.

„Ако икономиката се подобри ще спечеля доста пари от суровините. Ако тя не се подобри – пак ще спечеля от суровините, защото Фед ще трябва да печата още пари“, категоричен е инвеститорът.

Той казва, че среброто може да се окаже дори по-добра инвестиция от златото, защото се намира доста далеч от историческите си върхове, докато златото поставя рекорд след рекорд. От останалите суровини той посочва като такава със сериозен потенциал ориза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още