IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Житото почти удвои цената си за година, брашното поскъпна с 50%

България е сред европейските страни, при които се наблюдава най-голямо поскъпване на цените на едро на основните храни за последната година

16:35 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Житото почти удвои цената си за година, брашното поскъпна с 50%

На Софийска стокова борса (ССБ) през изтичащата седмица беше предложена оферта за продажба на 1000 т хлебна пшеница при цена от 510 лв./т, но насрещни оферти няма. Миналата седмица борсовите оферти „продава“ за житото варираха в рамките на 450-500 лв./т*.

Търговци казаха за Investor.bg, че сделки на едро за пшеница в страната към момента се сключват при цени средно от 460 лв./т, но има и сделки, наближаващи 500 лв./т. Миналата седмица средната цена на тези сделки беше 430 лв./т. Като се има предвид, че миналата година по това време хлебното зърно се търгуваше средно при 240 лв./т, поскъпването през последната година е с над 90 на сто.

Бързото поскъпване напоследък на хлебната пшеница у нас се обяснява не с реален недостиг на зърно в страната, а с влиянието на някои международни прогнози за повишаване на цените на основните храни, с продължаващата забрана на износ на зърно от Русия и някои вътрешни фактори. Не е без значение и реализираната преди два дни сделка от Турция за покупка на общо 300 хил. т хлебна пшеница от САЩ и Казахстан при цени в диапазона 398-420 долара/т.

Към момента котировките за пшеницата на някои международни борси в Европа са по-ниски от тези на ССБ и от цените на едро при сключените сделки у нас. За сравнение, към днешна дата цената (преизчислена в лева) на пшеницата на борсата в Будапеща е 407 лв./т, а на царевицата – 425 лв./т.

У нас предложените тази седмица борсови оферти за покупка на царевица са в рамките на 350-435 лв./т, а сделки на едро в страната към момента се сключват при средни цени от 400 лв./т. Поскъпването при царевицата на годишна база вече достига 70%.

През изтичащата седмица средната цена на едро на пакетираното бяло брашно (в пакети от 1 кг) тип „500“ е 0,82 лв./кг, спрямо 0,55 лв./кг миналата година по това време, т.е. поскъпването на брашното за периода е с близо 50%.

За същия период маслодайният слънчоглед у нас поскъпва с над 75%, като средната цена, по която се търгува на едро напоследък, е 930 лв./кг. На борсата в Будапеща след последното поскъпване цената му сега стигна 973 лв./т.

По мнение на някои наблюдатели на международните стокови пазари, България е една от европейските страни, при които за последната година се наблюдава най-голямо поскъпване на цените на едро на основните храни.

Котировките към тази сутрин на борсата в Чикаго за пшеницата са 313 долара/т, а за царевицата – 281 долара/т, т.е. остават почти без промяна спрямо предходната седмица.

От основните храни през тази седмица поевтиняване на международните борси отбелязаха: захарта в Лондон – с 8% до 727 долара/т и суровото олио в Ротердам – с 3% до 1440 долара/т. Редуването през последните седмици на поскъпване и поевтиняване при тези стоки се дължи главно на осъществяване (или изтегляне) на инвестиции в тях от големи инвестиционни фондове.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още