IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Храните бележат нови ценови рекорди

Основните храни са по-скъпи от кризисната 2008 година, показват данни на организацията

12:24 | 03.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ООН: Храните бележат нови ценови рекорди

Световните цени на храните са се повишили и през януари, като ценовият индекс на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) бележи ново рекордно високо ниво.

Предишният рекорд бе отчетен през 2008 година, когато поскъпването на хранителните продукти предизвика размирици в няколко държави, сочат публикувани днес данни на ФАО, цитирани от Ройтерс.

Тласнат нагоре за седми пореден месец, индексът в номинално изражение е на най-високото си равнище, откакто през 1990 година започва да се води статистика по този показател, и превишава максимума от 224,1 пункта, отчетен през юни 2008 година.

Тогава развиващите се държави преживяха сериозна хранителна криза заради слаби реколти при водещите производители и нестабилна ситуация на валутните пазари.

"Новите данни ясно показват, че тласъкът на световните цени на храните нагоре не отслабва. Тези високи цени вероятно ще се задържат и през идните месеци", се посочва в съобщение на икономиста и експерт по зърното към ФАО Абдолреза Абасян.

Поскъпването на хранителните продукти е водещо опасение най-вече за страните с ниски доходи и недостиг на храна, които могат да изпитат затруднения при финансиране на вноса, както и за бедните домакинства, харчещи голям дял от доходите си за храна, отбелязва Абасян.

Поскъпването на храните отново е в центъра на общественото внимание, след като то стимулира протестите, свалили туниския президент през януари. Инфлацията при храните е и сред основните причини за размириците в Египет и Йордания, засилващи спекулациите, че останалите страни в региона ще осигурят зърнени запаси, за да успокоят населението, отбелязва Ройтерс.

Тежката суша в черноморския регион миналата година, проливните дъждове в Австралия и сухото време в Аржентина, както и очакването за растеж на търсенето след протестите в Северна Африка и Близкия изток допринесоха за поскъпване на зърното до неколкогодишни максимуми.

Индексът на ФАО, измерващ цените на захарта, е отбелязал рекорден максимум от 420,2 пункта през януари спрямо 398,4 пункта през декември.

Индексът на цените на зърнените култури, включващ цените на основни хранителни продукти като пшеница, ориз, царевица, се е покачил до средно равнище от 244,8 пункта за януари - най-високата стойност от юли 2008 година, но под максимума от април 2008 година.

Индексът, проследяващ цените на маслодайните култури също е скочил - от 263 пункта през декември до 277,7 пункта през януари, приближавайки рекордното си равнище от юни 2008 година.

За миналия месец средната стойност на индекса, измерващ месечните ценови промени за кошницата от зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е 230,7 пункта - повишение спрямо 223,1 пункта за декември
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още