fallback

Джим Роджърс: Някои европейски държави вече са във фалит

Гърците може да продължават да пият узо на плажа, но трябва да си го плащат сами, твърди знаменитият инвеститор

10:23 | 23.09.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

„Ако искате нова дестинация за инвестиции, погледнете към Мианмар. Тук трябва да влезете възможно най-бързо. Сега Мианмар прави реформите, които Китай проведе през декември 1978 г. Знаете как завършва тази история. В последните 30 години Китай пише историята на успеха си“, твърди знаменитият инвеститор Джим Роджърс, цитиран от Handelsblatt.

Той не вижда причина да променя нещо в инвестиционната си стратегия, която предвижда инвестиции в суровини и избягване на САЩ и по-голямата част от света. Днес индексът S&P 500 е там, където е бил преди 12 години, докато Rogers International Commodity Enhanced Index е нараснал с 450% за същия период от време.

„При суровините имаме един постоянен бичи пазар“, убеден е Роджърс. И докато продължава да е такъв, инвеститорите трябва да продължават да купуват. „Това е послание и няма да се промени, докато не се промени светът“. 

Роджърс има логично обяснение за тезата си – в целия свят централните банки продължават да печатат пари и по този начин да обезценяват валутите си. В такива времена човек има нужда от нещо, което да защити парите. „Затова аз имам инвестиции в аграрни суровини, злато и сребро“.

Инвеститорът не се съмнява, че цената на златото ще продължи да се покачва през следващото десетилетие. „Ще скочи над 2000, дори вероятно над 3000 долара. Междувременно ще има и спадове. Сега всеки вижда златото като убежище, а това не е добре. Такова нещо в инвеститорската вселена няма и затова винаги ще има корекции“, казва Роджърс. „За мен обаче това са добри възможности, предпочитам да купувам, когато курсовете падат“.

Инвеститорът признава, че почти не притежава акции и смята, че курсовете на европейските акции и тези на американските технологични компании ще започнат да падат. „Ще дойде моментът, когато на пазарите ще настъпи паника и тогава ще се освободя от моите къси позиции“.

„Очаквам да се сблъскаме с още по-сериозни проблеми. В последните години много правителства раздадоха доста пари и само хората, които ги получиха, са добре. Но като цяло светът е по-зле, тъй  като дълговете набъбнаха. Следващата рецесия в САЩ е на път да се случи и колкото по-късно тя дойде, толкова по-голяма ще е. Щатите не могат да печатат пари безкрай, пазарите няма да го допуснат. Това означава, че проблемите там ще се обострят и ще заразят Азия и Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
fallback