IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет капана пред спасителите на еврото

Със силна бюджетна дисциплина и намаляване на дълговете ЕС иска да стане остров на стабилността. Но само добрата воля не може да спаси единната валута

10:00 | 12.12.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еврозоната се нуждае от сериозен ремонт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврозоната се нуждае от сериозен ремонт. Снимка: Ройтерс

С по-строгите критерии за стабилност страните от зоната вече имат предимство в това отношение. Въпросът е дали това е достатъчно, за да подтикне Драги към по-силна намеса от страна на централната банка. Първите сигнали са по-скоро положителни.

Драги изрично похвали постигнатия компромис. "Това е много добър резултат за еврозоната. Това е основа за бюджетен пакт с повече дисциплина в икономическите политики на страните членки“, заяви президентът на ЕЦБ.

Какво ще излезе от всичко това, предстои да видим.

Два спасителни фонда едновременно може да объркат инвеститорите

Предвижда се двата спасителни парашута EFSF и ESM да работят паралелно в продължение на една година. ESM трябва да има кредитен обем в размер на 500 милиарда евро. През март 2012 г. страните от еврозоната ще проверят още веднъж дали тази сума е достатъчна.

За разлика от EFSF, той трябва да има твърд праг на отговорност в размер на 80 млрд. евро, което прави по-лесно увеличаването на финансовата мощ чрез ливъридж инструменти.

Освен това ESM ще може да бъде задействан по-лесно от предшественика си. Вместо нужното единодушие при EFSF, при ESM в случай на нужда е достатъчно и квалифицирано мнозинство от 85%, за да бъдат разблокирани средства от фонда. По този начин обаче големите страни Германия, Франция и Италия получават практически правото на вето, защото държат повече от 15% от дяловете в ESM.

Паралелно с въвеждането на ESM трябва да бъдат одобрени и задължителните правила в случай на възникване на отказ от частни кредитори. Бъдещите еврооблигации ще съдържат стандартизирани клаузи за колективно действие (САС), които регулират финансовите затруднения при отказ за взимания на кредиторите.

По този начин обаче възниква нов проблем. Сега издаваните облигации не съдържат подобни клаузи. По съдебни причини те не могат просто да бъдат преобразувани. Делът на новите облигации с САС трябва да бъде увеличаван постепенно през годините.

Така обаче възниква де факто двукласова система на еврооблигации. От една страна са новите облигации с клаузи за „подстригване на дълга“, а от друга страна – старите облигации без такива клаузи. Това може да доведе до различни рискове и да причини объркване на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Бистрят еврото, а не казват и дума за българския лев. Примерно как го виждат като единна световна валутаи Иван Костов и Бат Бойко със СИ-банк да го контролират....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ъм ... моля? Искаш да кажеш, че ако нямат пари това няма да им попречи да внасят???Може би имаш предвид, че нищо не може да им попречи да взимат пари на заем, което, разбира се, не е така, АКО е ясно, че ЕЦБ и ЕС няма да финансира затънали в дългове държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Бистрят еврото, а не казват и дума за българския лев. Примерно как го виждат като единна световна валута"Левът е фиксиран към еврото" , успокои банкерката, Цветелина БориславоваОбаче на еврото му се клатят краката - така поне казват европейските управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу: При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с по-новите Незлатни пари и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.За полезно противодействие срещу стопанската криза през второто десетилетие на XXI-и век е потребно усъвършенствано държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Нужно е достатъчно време и зловредната роля на "Грешката на Джон Лоу" ще е известна на обществеността.Тогава няма да има спор дали "Има" или "Няма" такава човешка грешка, а дебатът ще е как най-успешно да се премахне този държавен управленски недъг, заради който се развива световна стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Longin
преди 12 години
браво Патилане, браво!!колко си умен! добре че има такива като теб , да обикалят по сайтовете, да събират коментарите, мъдро да обобщават и да ни просвещават;от всеки твой коментат може да се научи много, а още по хубавото е че можем да ти четем коментарите по няколко пъти по различните новини , и да попиваме и затвърждаване отново и отново твоята мъдра визия за макроикономиката ,а и за света като цяло!не спирай ! удвои усилията! и коментарите!!велико е делото ти - като на Кирил и Методий !!keep going!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Този балон не може да се надува до безкрайност, стените му са изтънели и е на път да се пръсне.Тревожните сигнали се сипят отвсясъде. Борсови паники и сривове, постоянно поскъпване на златото, поскъпване на храните. Да правим ли прогнози кога ще бъде отказан доларът като парична единица навсякъде или поне нещо краткосрочно, след колко дена златото ще удари 2 хил. долара. Някои държави като Венецуела са се заели да си приберат златните резерви, депозирани в западни банки, не се съмнявам че някои по-предвидливи са го направили по-отдавна мълчешката. Ние такива резерви нямаме, не ни и трябват. То държава ни е на изживяване какво ли и трябва, само едно яко изритване и край. А може би всяко зло за добро, един ден маските падат и се тръгва по нов път."Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Как може страните от Еврозоната с по-ниска производителност да избегнат затъването в нови дългове? Е, няма как това да се избегне. Няма как да попречите на населението на страните с по-ниско производство да внасят повече, отколкото изнасят. Дори има логика да се предположи, че те ще предпочетат по-евтините и добри продукти, внесени от по-производителните евро-страни. Това е фундаменталният недостатък на общата валута в един общ пазар, съставен от икономики с крайно нееднородни възможности.Суровите мерки, които тези страни предприемат днес, стават абсолютно безсмислени, ако те не се откажат от еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Европа не се ограничава само в лекуване на симптомите, довели до кризата, но започва да променя и структурите....."Както казваше Бисмарк, грешките в политиката наподобяват туберкулозата. Докато могат да бъдат излекувани, те са незабележими. Когато станат очевидни, те вече не се поддават на лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още