IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет капана пред спасителите на еврото

Със силна бюджетна дисциплина и намаляване на дълговете ЕС иска да стане остров на стабилността. Но само добрата воля не може да спаси единната валута

10:00 | 12.12.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еврозоната се нуждае от сериозен ремонт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврозоната се нуждае от сериозен ремонт. Снимка: Ройтерс

Спасителите на еврото поставиха висока летва. „Ако в петък не стигнем до единно решение, няма да има втори шанс“, заяви френският президент Никола Саркози преди срещата на върха миналата седмица. Ангела Меркел още преди това обеща: „В Брюксел няма да правим мързеливи компромиси“. 

След като разширяването на спасителния чадър с помощта на финансови трикове в края на ноември се направи заради „стачката“ на инвеститорите, на спасителите на еврото им остана само един възможен вариант: еврозоната да бъде превърната в съюз на стабилността, а държавите с високи задължения да бъдат задължени към икономии чрез по-строги бюджетни правила, спирачки за дългове и други мерки.

Ако се базираме на думите им, Меркел и Саркози постигнаха на тази среща значително повече, отколкото на всяка друга среща на върха. С решенията обаче те поставят едва началото на дълъг маратон, който може да доведе до спасяване на европейската валута. И то ще дойде не само чрез новите спасителни фондове, а и чрез нов договор за по-строга бюджетна диспциплина на всички 17 членки на еврозоната и други членове на ЕС.

Европа не се ограничава само в лекуване на симптомите, довели до кризата, но започва да променя и структурите, които я вкараха в кризата. Това е добрата новина.

И все пак: Новият пакт за стабилност, който европейските държави изработиха с протяжни и трудни преговори до късно през нощта, оставя повече въпроси отворени, отколкото отговори дава, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Затова и борсите реагираха с пестелива търговия – борсовите участници просто не знаят какво да очакват от тези решения. Несигурността от това как ще се оценят те, затруднява търговията на фондовите пазари в Европа. Handelsblatt анализира какви проблеми остават след решенията.

Спирачките за дългове засега не спират дълговете

В основата на новия съюз на стабилността са задължителните ограничения за задлъжнялост на страните от еврозоната и на тези членки на ЕС, които ще участват в договора. По принцип евространите трябва да поддържат балансирани бюджети,  като този принцип ще се счита за спазен, ако дефицитът не надхвърля 0,5 процента от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП).

Всички членки на еврозоната трябва да приложат в националното си законодателство правилото за балансираните бюджети. Европейският съд трябва да съблюдава спазването на това правило.

Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Бистрят еврото, а не казват и дума за българския лев. Примерно как го виждат като единна световна валутаи Иван Костов и Бат Бойко със СИ-банк да го контролират....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ъм ... моля? Искаш да кажеш, че ако нямат пари това няма да им попречи да внасят???Може би имаш предвид, че нищо не може да им попречи да взимат пари на заем, което, разбира се, не е така, АКО е ясно, че ЕЦБ и ЕС няма да финансира затънали в дългове държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Бистрят еврото, а не казват и дума за българския лев. Примерно как го виждат като единна световна валута"Левът е фиксиран към еврото" , успокои банкерката, Цветелина БориславоваОбаче на еврото му се клатят краката - така поне казват европейските управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу: При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с по-новите Незлатни пари и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.За полезно противодействие срещу стопанската криза през второто десетилетие на XXI-и век е потребно усъвършенствано държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Нужно е достатъчно време и зловредната роля на "Грешката на Джон Лоу" ще е известна на обществеността.Тогава няма да има спор дали "Има" или "Няма" такава човешка грешка, а дебатът ще е как най-успешно да се премахне този държавен управленски недъг, заради който се развива световна стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Longin
преди 12 години
браво Патилане, браво!!колко си умен! добре че има такива като теб , да обикалят по сайтовете, да събират коментарите, мъдро да обобщават и да ни просвещават;от всеки твой коментат може да се научи много, а още по хубавото е че можем да ти четем коментарите по няколко пъти по различните новини , и да попиваме и затвърждаване отново и отново твоята мъдра визия за макроикономиката ,а и за света като цяло!не спирай ! удвои усилията! и коментарите!!велико е делото ти - като на Кирил и Методий !!keep going!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Този балон не може да се надува до безкрайност, стените му са изтънели и е на път да се пръсне.Тревожните сигнали се сипят отвсясъде. Борсови паники и сривове, постоянно поскъпване на златото, поскъпване на храните. Да правим ли прогнози кога ще бъде отказан доларът като парична единица навсякъде или поне нещо краткосрочно, след колко дена златото ще удари 2 хил. долара. Някои държави като Венецуела са се заели да си приберат златните резерви, депозирани в западни банки, не се съмнявам че някои по-предвидливи са го направили по-отдавна мълчешката. Ние такива резерви нямаме, не ни и трябват. То държава ни е на изживяване какво ли и трябва, само едно яко изритване и край. А може би всяко зло за добро, един ден маските падат и се тръгва по нов път."Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Как може страните от Еврозоната с по-ниска производителност да избегнат затъването в нови дългове? Е, няма как това да се избегне. Няма как да попречите на населението на страните с по-ниско производство да внасят повече, отколкото изнасят. Дори има логика да се предположи, че те ще предпочетат по-евтините и добри продукти, внесени от по-производителните евро-страни. Това е фундаменталният недостатък на общата валута в един общ пазар, съставен от икономики с крайно нееднородни възможности.Суровите мерки, които тези страни предприемат днес, стават абсолютно безсмислени, ако те не се откажат от еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Европа не се ограничава само в лекуване на симптомите, довели до кризата, но започва да променя и структурите....."Както казваше Бисмарк, грешките в политиката наподобяват туберкулозата. Докато могат да бъдат излекувани, те са незабележими. Когато станат очевидни, те вече не се поддават на лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още