fallback

Битката на американските супер богаташи

Докато фракцията около Уорън Бъфет прави щедри дарения и е готова на по-високи данъци, други защитават яростно богатството си

12:36 | 24.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател

Калейдоскоп: Около 40 милиардери в САЩ обявиха готовността си да дарят най-малко половината от активите си за добри цели. Така те последваха инициативата на основателя на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорската легенда Уорън Бъфет, което говори за „масов отклик“.

Сред отзовалите се е и медийният магнат Тед Търнър, съоснователят на Oracle Лари Елисън и хотелският наследник Барън Хилтън. Това подхождаше на духа на времето тогава - през лятото на 2010 г., когато светът най-накрая започна да се възстановява от бедствието Lehman. 

Зимата на 2011 г.: последният участник в движението „Окупирай Wall Street“ бе разгонен от полицията, Tiffanys и Macy's на Пето Авеню са препълнени от пазаруващи, духът на времето тоново се промени, пише в свой анализ германското издание на Financial Times. Сред американските супер богаташи се появява контра движение. Заможните се борят срещу лошия си имидж.

На Джейми Даймън, най-високо платения сред ръководителите на най-големите банки в САЩ, вече му писна от атаките срещу богатите и банкерите. Толкова му писна, колкото и на редица други богати американци. Шефът на JP Morgan, който миналата година спечели 23 млн. долара, се нареди начело на Анти-Бъфет-движението и изрече своя пледоария за богатството: „Да действаш като всеки, който е успешен, е лошо. И понеже си богат, си лош човек. Това не го разбирам“, заяви Даймън на инвеститорска конференция в Ню Йорк. „Е, във всяко стадо си има мърша, но това не ни прави автоматично лоши“.

Заплатата на Даймън е 900 пъти по-висока от тази на служител на каса в неговата банка. Под негово управление JP Morgan се намеси значително върху онова, което в световната история влезе под понятието „високорискова криза“. Преди всичко заради ипотеки с ниска печалба тя понесе загуби от 50 млрд. долара. По-късно самият Даймън признава, че е дал на около 10 000 семейства неизгодни, свръхскъпи кредити.

Докато разликата в доходите в САЩ всяка година зейва все по-широко – най-богатият един процент от американските домакинства е успял да утрои доходите си в последните 30 години, известни богаташи се опълчват на лошата си репутация. А публичната им реакция е просто отговор на движението „Окупирай Wall Street“, което за първи път излезе на улицата, за да критикува горния "един процент", особено във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
fallback