IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на американските супер богаташи

Докато фракцията около Уорън Бъфет прави щедри дарения и е готова на по-високи данъци, други защитават яростно богатството си

12:36 | 24.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. Снимка: Ройтерс

Сега, след като и последните части от лагерите на протестите бяха разбутани от полицията, много богаташи добиха допълнителна смелост. Том Голисано, милиардерът, основател на Paychex - компания, която урежда заплати и възнагражденния за други компании, нарече „смешен плач“ опита всички богати да бъдат събрани в един кюп и да се иска от тях по-висока вноска за щатската хазна. „Когато отново чуя политик да говори така, че всеки трябва да плаща справедлив дял, ще повърна". 

Други свръхбогати, като Питър Шиф, президент на базираната в Кънектикът компания за търговия с ценни книжа Euro Pacific Capital, не са толкова засегнати, въпреки прекия контакт с протестиращите. Шиф, който се присъедини към протестиращите с надпис „Аз съм 1%“, заяви, че по-високите данъци го карат да се чувства като средновековен принц, длъжен да издържа подчинените си. 

Шиф е един от най-популярните подръжници на австрийската школа в макроикономиката и беше икономически съветник на Рон Пол в предишната му кандидат-президентска кампания.

Наскоро започнаха да се изповядват и богаташи, които на времето забогатяха с корпоративни продажби. Един от тях е Ник Ханауер, съосновател на компанията за онлайн реклама aQuantive, която бе продадена за 6 млрд. долара на Microsoft. „Богати бизнесмени като мен не създават работни места“, заяви той. Въпреки това и той се застъпва за тезата, че по-високото данъчно облагане на богатите ще предостави допълнителни средства за растеж, от което може да се възползва и пазарът на труда.

Други пък се потупват сами по рамото, твърдейки, че са направили твърде много за общото благо: Робърт Розенкранц, директор на застрахователя Delphi Financial, заяви наскоро, че „всеки служител в частния сектор дължи работата си на горния един процент“.

Мениджърът на хедж фонд Джон Полсън, който по време на финансовата криза с недвижимите имоти е спечелил милиарди, разгневен заяви наскоро, че „горният 1%“ в Ню Йорк плаща 40 на сто от всички данъци върху доходите, което било от полза за целия град. Така той реагира на фалшив чек, изготвен от протестиращите, които направиха поход до няколко богаташки имения в града.

Стивън Шварцман, директор най-голямата инвестиционна и консултантска компания Blackstone Group Lp, се разгорещи в телевизионен дебат, отричайки тезата, че семейства с ниски доходи не трябва да плащат данъци. „Всеки трябва да е част от системата“, заяви Шварцман, който облага част от капиталовите си приходи само с 15%.

При толкова много словесни атаки групата около Бъфет е лесно пренебрегвана. Председателят на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway е не само готов да излее много дарения. Той пледира за по-високо облагане на богаташите, а неговата теза вече има имитатори, като например групата „Патриотични милионери“.

За противното обаче - от богаташите да се искат по-ниски данъци - досега не се е изказвал никой. А може би Даймън ще изчака да мине Коледа...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
САЩ и ЕС се управляват от Ватикана. Днес благодарение на техния "знак"-парите, владеят целия свят. Група нобелови лауреати и топ финансови експерти казват: НЕ на големите банки. Да ги оставим да фалират не се нуждаем от тях, за да спасим икономиката.Спасението на света трябва да започне с:1.Национализацията на банките.2.Национализацията на медиите.3. Забрана на рекламата.За да се справят с кризата САЩ трябва да унищожат... федералния резерв!!! Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството, като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите, но.......Протестите на окупиращите Уол-стрийт бавно се разпространяват по цялата територия на САЩ. Докато върви шествие на протестиращи, на тераса на Уолстрийт номер 55, където се помещава елитният Киприани Клуб, богаташи гледат хората от високо", пият шампанско, снимат и се хилят. Ето как 1% от населението се надсмива над 99% от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
Косвените данъци са несправедливи - те са регресивни. Данъчната ставка при тях нараства с намаляване на доходите. Или с други думи от хората с ниски доходи се изземва по-голям процент под формата на косвен данък, отколкото на хората с по-високи доходи. За да може да съществува социалната държава, е нужно данъците да бъдат прогресивни - данъчната ставка да расте с нарастването на доходите. Идеята да има само косвени данъци навсякъде по света е на Лестър Търоу и е изказана във връзка с движението на преките инвестиции на транснационалните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Самият факт, че каза "..но когато рискът не се отплаща, страдат всички заради техните грешки" показва, че реално не са поемали големи рискове :). Ако наистина бяха поели големия риск, сега щяха да са фалирали, а това, че техните загуби сега ги покриват данакоплатците показва, че за тях рискът е нулев и за това и сега ще поемат още по-голям риск ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 12 години
meto76, ти си изкукал бе момче!Пишеш само глупусти. Вземи се ограмоти малко. ***/латиносите му били виновни! Да прав си само че САЩ има много по-справедлива данъчна система от РБ! И това е така заради плоския данък, липсата на необлагаем минимум, и тежките косвени данъци като се почне с ддс/за които косвени данъци си написал сумати глупости/ От написаното се вижда че нямаш определена цел с написаното/явно има време да се ориентираш/В САЩ има толкова начини богатите да избягват плащането на данъци че ние тук дето пишем и представа си нямаме. Тази талица дето си я изтипосал незнам как са изсмукани тези цифри и откъде, но изобщо, ама изобщо неотговарят на истината! Знаеш ли че този 1% притежават не 20%, а 50% от цялото благо което ражда цялата УСикономика за цяла година! Топ 1% от американците притежава повече от най-долната част от 50% от ам.об-во. Нормално е те да плащат и като количество и като съотношение доход/данък много повече от средната/бедната класа. И това и на практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
fabric007
преди 12 години
Pitur Schiff moje da e bogat no tova NE OZNACHAVA che razbira ot ikonmikaobqsneniqta na avstrisikata ikonomicheska schkola za krizata i v chastnost negovite NE SA VQRNI .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
fabric007
преди 12 години
Meto METO kakvi gluposti si naspisal kolega ..... ne vi uvrq glavata v taq durjava ei kak kosvenite danuci she sa moderni i polzeni be momche Kosvenite danuci sa loshi - naduvat cenite, pravqt ikonomikata nekonkurensposbna i samo suzdavat usloviq za korupciq - istinata e v progresivnoto danuchno oblagane i dqdo Buffet go znae za razlika ot balamurnici kato vas . a na toz Djeimi Daimun - shibaniq banker da ne znae mnogo shoto ako ne beshe pravitrslvtoto do sega sheteshe da e faliral , smesnik!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
fabric007
преди 12 години
Ran e vinoven za razssivpavento na bulgarkata ikonomika zaedno s 30 bulgarski "eksperti "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Браво И аз сам готов да дам половината си богатство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
KotarakV4izmi
преди 12 години
Това е вярно.И имена като Бъфет и прочие много добре го знаят.Идеята е да помогнеш на страната си в тежък момент.Не мога да приема изказването на личности от JP Morgan,които са поемали по-големи рискове,разбира се за по-големи печалби,но когато рискът не се отплаща, страдат всички заради техните грешки.И той няма да усети тежестта на кризата така,както един среден американец например.Същото се отнася и за данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
meto76
преди 12 години
Което не значи, че аз съм против Косвените данъци.Напротив подкрепям косвените данъци.Това е модерното данъчно облагане и към него върви целия свят.Повече косвени данъци и по-малко преки данъци.Този, които има повече доходи и потребява повече стоки плаща и повече данък - ДДС и акциз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още