IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на американските супер богаташи

Докато фракцията около Уорън Бъфет прави щедри дарения и е готова на по-високи данъци, други защитават яростно богатството си

12:36 | 24.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. Снимка: Ройтерс

Сега, след като и последните части от лагерите на протестите бяха разбутани от полицията, много богаташи добиха допълнителна смелост. Том Голисано, милиардерът, основател на Paychex - компания, която урежда заплати и възнагражденния за други компании, нарече „смешен плач“ опита всички богати да бъдат събрани в един кюп и да се иска от тях по-висока вноска за щатската хазна. „Когато отново чуя политик да говори така, че всеки трябва да плаща справедлив дял, ще повърна". 

Други свръхбогати, като Питър Шиф, президент на базираната в Кънектикът компания за търговия с ценни книжа Euro Pacific Capital, не са толкова засегнати, въпреки прекия контакт с протестиращите. Шиф, който се присъедини към протестиращите с надпис „Аз съм 1%“, заяви, че по-високите данъци го карат да се чувства като средновековен принц, длъжен да издържа подчинените си. 

Шиф е един от най-популярните подръжници на австрийската школа в макроикономиката и беше икономически съветник на Рон Пол в предишната му кандидат-президентска кампания.

Наскоро започнаха да се изповядват и богаташи, които на времето забогатяха с корпоративни продажби. Един от тях е Ник Ханауер, съосновател на компанията за онлайн реклама aQuantive, която бе продадена за 6 млрд. долара на Microsoft. „Богати бизнесмени като мен не създават работни места“, заяви той. Въпреки това и той се застъпва за тезата, че по-високото данъчно облагане на богатите ще предостави допълнителни средства за растеж, от което може да се възползва и пазарът на труда.

Други пък се потупват сами по рамото, твърдейки, че са направили твърде много за общото благо: Робърт Розенкранц, директор на застрахователя Delphi Financial, заяви наскоро, че „всеки служител в частния сектор дължи работата си на горния един процент“.

Мениджърът на хедж фонд Джон Полсън, който по време на финансовата криза с недвижимите имоти е спечелил милиарди, разгневен заяви наскоро, че „горният 1%“ в Ню Йорк плаща 40 на сто от всички данъци върху доходите, което било от полза за целия град. Така той реагира на фалшив чек, изготвен от протестиращите, които направиха поход до няколко богаташки имения в града.

Стивън Шварцман, директор най-голямата инвестиционна и консултантска компания Blackstone Group Lp, се разгорещи в телевизионен дебат, отричайки тезата, че семейства с ниски доходи не трябва да плащат данъци. „Всеки трябва да е част от системата“, заяви Шварцман, който облага част от капиталовите си приходи само с 15%.

При толкова много словесни атаки групата около Бъфет е лесно пренебрегвана. Председателят на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway е не само готов да излее много дарения. Той пледира за по-високо облагане на богаташите, а неговата теза вече има имитатори, като например групата „Патриотични милионери“.

За противното обаче - от богаташите да се искат по-ниски данъци - досега не се е изказвал никой. А може би Даймън ще изчака да мине Коледа...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 4
meto76
преди 12 години
Прочети статията и ще видиш, че този 1% плащат 40% от данъците в Америка а 50% от населението основно малцинства мръзеливи латиноси и *** плащат 3% от данъците в Америка.Сега го пренеси на наша почва и да видим тук как стоят нещата.Защото в България основния данък е косвени данъци - ДДС и акцизи и дори *** го плащат като си купуват храна, цигари, алкохол, бензин.И ще видим, че Америка е доста по-справедливо общество от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
forum_rookie
преди 12 години
Meto, я, ако обичаш, ми обясни, как 1% от населениета ще произведе 20% от нетния доход. Такава глупост само нагъл безумец като Richard Ran може да твърди. Само като си помисля, че този наглец беше допуснат да дава акъл как да протече нашия т. нар. преход, ми идва да се захапя там, където не мога да се стигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
meto76
преди 12 години
http://meto76.blog.bg/biznes/2010/12/24/richard-ran-bogatite-veche-plashtat-poveche-ot-spravedlivoto.656749Както може да се види в таблицата по-долу, данъкоплатците във водещия 1% с най-големи доходи изработват едва 20% от нетния доход в страната, но плащат почти 40% данъци, което е двойно повече от дяла, който им се полага. Данъкоплатците с най-високи доходи в първите 10% изработват малко повече от една трета от дохода, но плащат почти 70% от целия данък. В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
kane
преди 12 години
Ей заради такива *** дето неискат да плащат справедливо дълга си към държава/общество има соц.проблеми,скапан живот на мн.хора и мн.мъка. Както всички сме чели обаче има и революции в който мн.от т.н. богаташи неоцеляват. Просто някой хора са заслепени от алчност и само директния контакт с гилотината може да ги върне в реалният живот. Бъфет,Гейтс,Сорос са умни. Знаят че и с 50% и дори 10% от това което имат ще си живеят прекрасно. Има обаче *** който наистина тр.да платят най-скъпата цена, за да разберат какво се случва на обикновенния човек. Те живеят в пералелен на нашият свят. Света на богатството,лукса, разточителството без връзка с действителността. ние найстина сме 99%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Това е отвъд океана - тук се краде с пълни шепи, който както може:)Такава дискусия може и да има 3011г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Развитието на стопанска криза в САЩ през първите десетилетия на XXI-и век не е от видове и размери на техни данъци.Проблемът в САЩ е, че е налично американско държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕГОДНО за стопанство с незлатен долар и подсигурява развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Тази държавна непълноценност е допусната в САЩ през 1971 г. при промяна от Златен към Незлатен стандарт при долара.Стореното е дублиране на съществуваща в други страни непълноценна държавна финансова практика, която е означена като Грешка на Джон Лоу.За да е възможно успешно противодействие срещу стопанска криза е потребно ползване на усъвършенствано ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още