fallback

Сорос и Полсън отново купуват злато

Благородният метал ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1925 долара в края на годината, прогнозират анализатори

15:31 | 20.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Дванадесет годишната зелена вълна на пазара на злато – най-дългата от девет десетилетия – ще продължи и през 2013 г., тъй като мерките за стимулиране на икономиката, предприети от централните банки, карат инвеститори като Джон Полсън и Джордж Сорос да придобиват рекордни количества от благородния метал, пише Bloomberg.

Златото ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1 925 долара за тройунция в края на годината, което означава ръст от 11% спрямо сегашната цена, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Paulson & Co. държи 3,67 млрд. долара в SPDR Gold Trust – най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, докато Soros Fund Management LLC е увеличил златните си позиции с 49% през третото тримесечие, разкриват данни на Щатската комисия за търговия с ценни книжа (SEC).

Централни банки от Европа до Китай обещават допълнителни стъпки в подкрепа на растежа, с което обаче будят опасения за девалвация на валутите.

От началото на годината инвеститорите са купили 247,5 метрични тона злато чрез борсово търгувани продукти (ETP), с което надхвърлиха годишния добив на благородния метал в САЩ.

„Приемаме златото като застраховка срещу глупостта на политиците“, казва Майкъл Мулани, инвестиционен директор на Fiduciary Trust  в Бостън. „Сега е уместен момент да гарнираме инвестицонните си портфейли с някаква защита като се обърнем към реален активи, какъвто е златото“.

От началото на годината златото в Лондон поскъпва с 11% до 1733,15 долара за тройунция, с което е на път да приключи 12-та поредна година с печалби - най-дългата печеливша серия от 1920 г. През септември 2011 г. цената на златото достигна рекордните 1921,15 долара за тройунция.

Златото в борсово търгувани продукти, първият от които беше създаден през 2003 г., вчера достигна рекордните 2604,2 метрични тона, оценявани на 145,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
fallback