IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Citigroup иска да начисли повече данъци

Банката има отложени данъчни активи за десетки милиарди долари, които всячески се опитва да усвои

10:00 | 30.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Citigroup иска да начисли повече данъци

През последните години третата по големина американска банка Citigroup се бори с необичаен проблем – как да начисли повече данъци, пише Ройтерс. 

Банката не е щедра, а просто се опитва да използва натрупания данъчен кредит и отстъпки на стойност 55 млрд. долара, известни като отложени данъчни активи. Тези активи са натрупани от загуби и плащания на данъци в чужбина в голямата си част по време и след финансовата криза. 

Според опитния банков анализатор Джон Макдоналд от Sanford C. Bernstein настоящата стойност от реализирането на тези ползи с течение на времето може да достигне 27 млрд. долара, което е 9 долара на акция, която в момента се търгува за около 50 долара.

Усвояването на тези активи ще освободи до 40 млрд. долара – около една трета от капитала на банката. Така Citigroup би могла да върне повече капитал на акционерите си чрез обратни изкупувания на акции, например.

Отложените данъчни активи в САЩ възникват, тъй като публичните компаниите водят два вида счетоводство – едно за финансовите пазари и едно за пред данъчните. Банките осчетоводяват разходи, като например очаквани загуби по кредити, по различно време в двата отчета.

Разход във финансовия отчет, който все още не се признава в данъчния отчет, генерира отложен данъчен актив. Регулаторите притискат банките да заделят капитал зад тези активи, тъй като често има съмнения дали те ще бъдат изцяло използвани.

Трансформирането на тези бъдещи данъчни ползи в кеш няма да е лесно за Citigroup. Съмненията за реализирането им са отразени в цената на акцията, казват инвеститори.

Въпреки че в последните години банката използва отложени данъчни активи, в същото време тя създава нови чрез разходи като например тези за уреждане на ипотечни искове. През миналата година отложените данъчни активи всъщност са нараснали с 3,8 млрд. долара.

„Един от основните ми приоритети е да обърна тази тенденция“, заяви главният изпълнителен директор на Citigroup Корбат на годишното събрание на банката през април.

Банката пресмята, че трябва да заработи 112 млрд. долара облагаема печалба, за да може да усвои всичките си отложени данъчни активи. Около 22 млрд. от тях трябва да бъдат усвоени до 10 години, но голяма част от останалите няма да се погасят.

Купуването на американски активи е един от начините за увеличаване на облагаемата печалба, като разбира се банката се стреми това да са стратегически инвестиции, които имат икономически смисъл.

Някои критици, които твърдяха в миналото, че банката ще се наложи да отпише някои от отложените си данъчни активи, заради съмнения дали ще може да генерира достатъчно облагаема печалба, сега смятат, че това е по-малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
орк
преди 10 години
"...тъй като публичните компаниите водят два вида счетоводство едно за финансовите пазари и едно за пред данъчните" г-н Петър Нейов, това не важи само за публичните компании, а за всички компании!Втората неточност е: счетоводство за финансовите пазари няма, а има прилагане на МСС (или ГААП в случая), които за третират разходи и приходи по различен начин от това за данъчни цели.Трето - покупката на имоти има смисъл ако им балансовата стойност е различна от тази за данъчни цели в резултат на преоценки. Но това е вярно не само за имоти а за всякакви активи и пасиви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Но проблемо - тя е в "правилната групичка"... ФЕД ще прекупи през нея "нещо" когато включи подходяща "центрофуга"... я дериватче, я имотче ... няма да останат неусвоени "отложени данъчни активи"... Всичко ще е официално и ще се попрехвърлят големи к-ва "стока" без да се "товари" бюджета с излишно плащане на данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още