IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Подемът на американските акции няма да продължи дълго

За сметка на това банката очаква цените на акциите в Европа да нараснат силно

20:06 | 08.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC: Подемът на американските акции няма да продължи дълго

Всички хубави неща си имат край, включително и така мечтаният подем на американските акции, твърдят анализаторите на HSBC. Банката понижи прогнозата си за книжата, търгувани на фондовите пазари на най-голямата икономика в света, от „неутрални“ до „подценени“, пише CNBC.

“Първоначално световните пазари свиха рамене при индикациите, че Фед ще намалява количествените улеснения. Но тъй като тази година Фед започва да съкращава покупките на активи, а пазарите ще очакват първото повишаване на лихвите през 2015 г., ние смятаме, че това ще бъде насрещният вятър за акциите, особено за тези в САЩ“, твърди ръководителят на пазарните стратегии в HSBC Гари Евънс.

Банката прогнозира, че през 2014 г. широкият индекс S&P 500 ще нарасне с 4%. През 2013 г. той записа ръст от 30%.

„Понижаваме оценката си за американските акции, защото печалбите са рекордно високи, стойностите изглеждат преувеличени спрямо останалия свят, а Фед смята да сложи край на хлабавата парична политика по-бързо в сравнение с централните банки на другите развити държави“, споделя още Евънс.

Въпреки че не очаква сега печалбите в САЩ да спаднат, той счита, че има сигнали за забавяне на скоростта. Експертът прави сравнение с Европа, където печалбите най-вероятно ще нараснат силно от ниските си нива в момента. HSBC предвижда общоевропейският индекс FTSE Eurofirst 300 да прибави 14% към стойността си тази година.

Въпреки широкия оптимизъм на инвеститорите спрямо японските акции HSBC запазва подценената си оценка за пазара.

Едни от причините за сивата прогноза на банката пред пазарите в Страната на изгряващото слънце са очакваното забавяне в икономическия растеж и повишението на данъка върху продажбите, което ще се случи през април.

Евънс смята, че анализаторите приемат новините за влиянието на по-слабата йена върху корпоративните печалби, за твърде оптимистични.

„Почти 35% от японската продукция се изнася отвъд океана в сравнение с 37% от продажбите, които идват от чужбина. Според нашите изчисления йената има по-малко влияние върху печалбите, отколкото преди 10 г.“, коментира експертът. „Това означава, че печалбите могат да вгорчат оптимистичните прогнози на анализаторите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още