IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа срещу САЩ: чии акции ще доминират през 2014 г.?

Въпреки че анализаторите не очакват още една зашеметяваща година за фондовите пазари, те предричат силен икономически растеж

09:45 | 05.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа срещу САЩ: чии акции ще доминират през 2014 г.?

Отминалата година определено беше забележителна за акциите. Пазарите и в САЩ, и в Европа записаха двуцифрени ръстове. Но анализаторите предупреждават, че 2014 г. най-вероятно няма да е толкова успешна за акциите въпреки прогнозите, че Америка ще задмине Европа, пише CNBC.

Американските акции изпратиха 2013 г. с рекордни постижения. S&P 500 записа най-големия си годишен прираст от 16 години насам, а Dow Jones – от 18 години. Въпреки че отвъд Океана общоевропейският индекс STOXX 600 отчете 17% доходност в годината, в която вярата във възстановяването на еврозоната се попи и от пазарите.

„Би трябвало да си зададем въпроса колко от това ще съумеем да задържим и през настоящата година“, споделя стратегът в TIAA-CREF Asset Management Даниел Морис. „Ето защо имаме доста скромни очаквания за връзвръщаемостта от акциите през 2014 г.“

Това мнение споделя и пазарният анализатор в IG Бренда Кели: „Ако видите къде в цикъла сме в момента, то определено са налице рекордни стойности за американските акции. Трябва да се запитате къде другаде има подобни печалби. Не мисля, че това е напълно възможно.“

Въпреки че не се очаква още една зашеметяваща година за фондовите пазари, анализаторите предричат силен икономически растеж – в частност в САЩ, където през третото тримесечие БВП се разшири с 4,1% на годишна база – и който ще продължи да стимулира акциите.

Според главният изпълнителен директор на Principal Global Investors Джим Маккоън пазарите могат да изненадат с възходяща посока, когато стартира сезонът на отчетите в САЩ през първото тримесечие на 2014 г.

Единият фактор, който задържа очакванията за печалби в Европа, е грижата за темпа на икономически растеж в региона. БВП на 28-те страни членки на евро блока нарасна с 0,2% през третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто. Икономиката на еврозоната пък записа ръст от 0,1% - в рамките на статистическата грешка.

„Просто не виждам откъде ще дойде растежът в Европа. Скептичен съм относно този аргумент „Европа е евтина“ – стойностите са ниски, но не смятам, че европейските пазари могат да се сравняват с американските“, споделя Маккоън.

Според него стойността на европейските ценни книги ще бъде зависима от САЩ през годината. Експертът прогнозира, че през 2014 г. американските акции ще поскъпнат с 10 до 20%, докато за европейските той очаква слаб ръст в цените или дори да няма такъв.

Друг фактор, който може да стимулира европейските акции, е, ако Европейската централна банка прибегне до още парични стимули. Финансовата институция изненада пазарите през ноември, когато свали основната лихва до 0,25 на сто. От тогава до днес президентът на ЕЦБ Марио Драги непрекъснато повтаря, че банката е готова да стори още, ако се наложи.

Според пазарният анализатори в BGC Partners Майк Инграм ЕЦБ ще предложи още стимули около Великден.

„Това, което е добро в Европа, са мултинационалните компании, немските автомобилни производители, луксозните стоки – това са сектори, които просто не зависят от движението на европейската икономика. Всички, които по един или друг начин зависят от нея – финансовите компании, търговците на дребно – трябва да бъдат много предпазливи“, предупреждава Джон Маккоън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Как така, мръсните американци имат растеж от 4,1% а хубавата, сладка, социална Европа само 0,1%? Без много, приказки социализма е обречен, независимо дали в източноевропейски или западноевропейски вариант. Развитието на Европа се дължеше на ниската раждаемост. Който не вярва справка Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още