IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?

Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан, пише за CNN икономистът Линда Билмс

08:24 | 05.09.14 г. 34
<p>
	Сили за сигурност в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сили за сигурност в Ирак. Снимка: Ройтерс

Още преди последните удари в Ирак армията не изглеждаше очарована да продължи с непривичните за нея строги икономии. Военните кръгове предупреждаваха за т. нар. „куха сила“ - идеята, че заради съкращенията ще се работи при по-ниска готовност. Авторитети от Пентагона предупреждават, че бъдещи бюджетни съкращения ще навредят на способността на въоръжените сили на САЩ да изпълняват своите мисии.

Ясно е, че разговорите за подобряване на националния баланс чрез дълбоки военни съкращения е приключил. Изглежда сигурно, че военните разходи отново ще нараснат рязко, което ще завиши недостига на средства за инфраструктурата например.

Заради продължителните войни американските национални финанси се нуждаят от сериозен ремонт. САЩ вече взеха около 2 трлн. долара заеми, за да платят за инвазията в Ирак и Афганистан, като това има основен принос за нарастването на държавния дълг от 6,4 трлн. долара към 2003 г. до 17,7 трлн. долара днес.

Войната допринесе и за рязкото покачване на цените на петрола от 25 долара за барел през 2003 г. до 140 долара през 2008 г., което значително ограничи гъвкавостта на САЩ да реагира на кризата.

Страната все още не е платила за един от най-големите разходи около конфликтите – медицинското обслужване и обезщетенията за инвалидност на 2,5 млн. ветерани. Повече от 900 хил. военни са получили обезщетения за инвалидност до края на живота им, което ще струва допълнителни трилион долара през следващите десетилетия, според Администрацията за обезщетения на ветераните.

Въпреки двете неуспешни войни, страната изглежда, че не си е научила уроците за огромните разходи за военни авантюри и за възможностите на военните интервенции да решават сложни проблеми на външната политика.

През 2003 г. САЩ не обърнаха внимание на въпроса как ще бъде платена войната в Ирак. Администрацията на Буш беше толкова уверен в краткостта на кампанията, че накрая уволни своя топ икономист Лорънс Линдзи, който предположи, че конфликтът ще струва доста по-скъпо.

Този път Америка навлиза в нов конфликт в значително по-лоша финансова форма и без стратегия за изплащане на военните дългове. Ако страната ще се впуска в нов кръг военни ангажименти, президентът ще трябва да обясни ясно кое колко ще струва и как ще се плати за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
"Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?"Могат. Стига другите държави да харчат също така много за въоражаване и да се бият помежду си. До сега само те се биеха. Сега е време и другите да започнат! На там бутат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
да бе бате знаем, че са технологично страшни и кво толкоз, кат нямат мангизи с печатницата не може вечно иска им се ама много им се иска да направят патаклама в Русия, както в Ирак и Либия и да им засмучат ресурсите и да продължат с печатането, ако може и долара да стане световна валута - най добре ше е за тях. Но както видяхме американците искат както винаги да вадят кестените с чужди ръце от жарта, но европейците не смеят да войуват срещу руснаците. Ако са толкова технологично и супер отворени да отидат те лично и да им кажат на Руснаците квото имат да им казват, но да не се пренесе войната тоя път на тяхна територия, че тогава ше им е за последно наистина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 14
data
преди 9 години
п.п."Тъпите Американци" са заели позиции във всички бизнеси който ще са фактор следващите 30 г. *** форумните герой ги погребват всеки ден :) Я вземете и избройте кой бизнеси ще са водещи в следващите години и кой държи технологиите за тях и пишете отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 9 години
:) Кейнс препоръчва ръст на военните разходи и разходите за инфраструктура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Смях в залата.САЩ изнася трилиони долари (най вече виртуални такива, дори не хартийки) и сметката я плащат всички, които ползват тази валута извън САЩ.ВПК на САЩ е доста голям и успешен точно заради войните, които водят и анализаторите тук забравят, че 2000-2001 САЩ бяха в криза като тези войни рестартираха икономиката им. Подходът е основен в стратегията на републиканците(и на двамата Буш) - икономиката да се допингира с военни разходи, която колкото и нелицеприятна си работи още от времето на Римската империя стига тези войни да не са на тяхна територия.Само човек, който никога не е стъпвал там може да обяснява митовете за тъпите американци и как щели да се затрият до 10г. Хората просто си гледат егоистичния интерес и го защитават, често и с оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
Нови заплахи?Този ход с "прибиране у дома на военните" трябваше да се случи след войната във Виетнам!Много "попара надробиха" и ще трябва да им помогнем в сърбането и,искаме или не искаме.Огънят с "къкрещата попара" е съвсем близо до нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Те америнакците кво са виновни народа, че биват управлявани от евреи, ше погинат за нищо и ние покрай тях *** да не дава Господ. Ако може само банкерите да бъдат бастардисани, най добре ама ей на нейсе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 19
Vladi666
преди 9 години
Колко по скоро фалират толко по добре......*** и гадното племе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 40
Бате Пешо
преди 9 години
Както е известно американците са най тъпата нация в света.Пословично ***.Наближава времето на сгромолясването им.До 2030 тия ще са история.Господ ще ги изтрие от картата на света.Не може толкова години да крадеш грабиш убиваш и да няма възмездие.Господ забавя ама не забравя.А Русия все по ярко ще блести и ще им се присмива.За Китай няма какво да говорим.А Западна Европа са смешници пълни смешници вместо да излязат от НАТО и приемат Русия в ЕС те се перчат.Европейските държави трябва да направят военен съюз с Русия и да се пазят от настъпващия агресивен ислям.Накрая ще се молят на руснаците ама ще е късно.Америка повече войни не може да води а с удари от въздуха нищо не можеш да направиш.Ако Русия въоръжи *** и прати обучени хора кьорав американски самолет няма да мое да излети щото веднага ще го свалят.Американците са *** и ще си платят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Май 3та световна не е само хипотетична и става все по-реална....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още