fallback

Давос: Международните конфликти са най-голямата заплаха за света

Според Световния икономически форум основните заплахи в близко бъдеще ще са международните конфликти, ислямският тероризъм и климатичните промени

18:19 | 16.01.15 г. 4

Конфликтите, които оказват влияние върху цели региони, са най-голямата заплаха за световната стабилност през 2015 г., предупредиха от Световния икономически форум (WEF), пише CNBC.

След руската намеса в Украйна, довела до откъсването на Крим миналата година и последвалите международни санкции и контрасанкции, експертите, интервюирани от базираната в Швейцария организация, посочват международните конфликти като най-голяма и най-възможна заплаха за следващите 10 години.

„В 25-тата година от падането на Берлинската стена геополитическите рискове се завърнаха“, заявява WEF в своя доклад „Световните рискове през 2015 г.“, публикуван седмица преди срещата на организацията в Давос, Швейцария.

„Диспутът за Крим през март 2014 г. служи като силно напомняне за последствията от междудържавни конфликти с регионални последствия, които изглеждаха отдавна забравени и немислими“.

Докладът е десетият публикуван от WEF и е базиран на проучване сред 896 анкетирани, работещи в частния сектор, правителства, научните среди и неправителствени организации от целия свят. Проучването е проведено от средата на юни до края на септември 2014 г.

WEF подчертава продължаващото нарастване на въздействието от напрежението между Русия и Запада.

„(То) причини нарушения в доставките на газ към европейски страни, докато наложените от Европейския съюз и Руската федерация санкции ограничиха достъпа до определени стоки и принудиха някои компании да преразгледат архитектурата на доставките си“, пише в доклада.

Анализаторите предупреждават, че отношенията между Запада и Русия може да се влошат, вместо да се подобрят през 2015 г.

Аластър Нютън, старши анализатор на политическия риск в Nomura, постави Русия като втората най-голяма страна или регион със специфичен риск за финансовите пазари през тази година. Първото място е за Близкия изток и Северна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
fallback