IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евклидис Цакалотос - новият коз в ръцете на Гърция

Новият финансов министър на страната вероятно няма да има по-мек подход преговорите с кредиторите, твърди Ройтерс

21:08 | 07.07.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Студентски протести

Там, преди близо десетилетие, той води своите ученици в продължилите месеци протести срещу планираната реформа на образователната система в Гърция. Докато студентите окупират класните стаи и маршируват по улиците, Цакалотос е в челните редици, припомня Танос Цукнидас, 30-годишен счетоводител, който го познава от тези времена.

“Той беше там, участваше в борбата. Борехме се заедно”, спомня си мъжът. “Вратата му винаги беше отворена за всички студенти, които искаха да обсъждат университетски проблеми и политически въпроси, или просто да си поговорят нормално”.

Активната роля на Цакалотос, който се присъединява към преподавателския съюз, му носи популярност.

Класовете му, включително курсът по история на икономическата теория, са препълнени, спомня си Василис Алевромитис, бивш негов студент, който в момента е безработен. Някои студенти не спират да се кикотят на британския акцент на професора.

Цакалотос се впуска в политиката чрез Съюза на преподавателите, озовавайки се близо до СИРИЗА, която набира популярност на гърба на икономическата криза в Гърция. Той е избран да влезе за първи път в парламента през май 2012 г., а през януари 2015 г. е преизбран, когато неговата партия дойде на власт, а Алексис Ципрас пое премиерския пост.

Цакалотос насърчи Ципрас да се съюзи с други европейски леви групи, включително Podemos в Испания и Sinn Fein в Ирландия.

Според настоящия финансов министър на Гърция опрощаването на дълговете на страната може да се случи по много начини. В интервю за Ройтерс той препоръчва Атина да получи предложение за облекчаване на дълга като Европейският механизъм за стабилност поеме гръцките облигации, държани от Европейската централна банка - като опция, която няма да доведе до увеличаване на дълга на Гърция или този на нейните партньори.

“Има много технически решения как да се случи това”, коментира той. “Ако има добра воля, мога да измисля поне 10-15 решения в момента как може да стане. Ако няма политическа воля, тогава за всяко решение мога да намеря спънка”.

Хора, които познават Цакалотос, твърдят, че той има силни качества за водене на преговори, което ще е в полза на Атина при подновяването на преговорите с кредиторите.

“Той е идеалният човек, който може да помогне на гръцкото правителство да се справи със сегашната безизходица и да постигне споразумение с международните кредитори. Той е скромен, спокоен и много добър слушател”, твърди Паникос Деметриадес, бивш член на управителния съвет на ЕЦБ за Кипър, който се запознава с Цакалотос, докато той още е във Великобритания.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
представи си бил съм 3 пъти там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Бил ли си в Куба, ***?Или пак си затънал в мрака на тавана си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Мога ли да уточня, че калинките са американски!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Гърците просто сцепиха мрака!Още нищо не си видял , шти спре часовника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
Не си ли малко голям вече за да вярваш в Дядо Коледа и в това, че в голямата политика има "случайни грешки" :))). Ако министъра е държал листа с написаното нагоре при това така, че да не скрива с ръката си написаното, то значи е искал написаното да стане достояние на всички. Или смяташ, че той не подозира че журналистите ще го снимат :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 13
Stone_Kold
преди 8 години
Фидел Кастро поздрави Ципрас за блестящата победаединия луд поздравява другия луд...единия с лудоста си затри народа зарад революционните шизофрений и 21 век живеят като в кошмарен сън а другия луд тепърва ще сънува кошмарите си заедно със останалите от расата си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
Nikola666
преди 8 години
Тоз същия коз днес се яви на преговорите с подготвени бележки написани върху хартия от хотела в който е отседнал. Преди да влезе в залата си ги държеше в ръката с другите документи и репортерите ги снимаха. Сега са из цялата мрежа. Казват че допуснал Schoolboy error
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ше свикнеш , скоро няма да слязат от първа страница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
SOFIX
преди 8 години
От тези започна да ми се повръща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още