IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: На БФБ добрите резултати ще са за износителите

Европейските акции продължават печелившата серия, петролът и златото тестват дъно, твърдят анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank

13:28 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доларът ще запази силните си позиции до края на 2015 г.

И двата екипа анализатори смятат, че щатският долар ще запази силните си позиции без изненади, макар че експертите на Saxo Bank очакват моменти на спад при положение, че Федералния резерв вдигне рязко лихвите през септември. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг прогнозират 1.15 EUR/USD (1.70 лв. за долар) до края на годината, но само при липса на съществена пазарна реакция към евентуалното повишение на лихвата в САЩ. В обратния случай еврото ще поевтинее отново към най-ниските си нива от 1.05 долара (1.86 лв. за долар).

Инвеститорите може да се обърнат към златото тази година

Златото не беше интересно на инвеститорите дори в по-турбулентните моменти като опасенията за излизане на Гърция от еврозоната или срива на китайската борса. Но повишението на лихвите в САЩ може да пренасочи инвестиции към ценния метал, смятат анализаторите на Saxo Bank. Те смятат, че промяната в американската икономика ще припомни на инвеститорите за златото, след като настъпи несигурност на пазарите на акции и облигации. При липса на стресови реакции вследствие на политиката на ФЕД и двата екипа потвърждават, че цената на златото ще се движи в тесен диапазон - 1 100 - 1 200 долара. Цветослав Цачев добавя: Продължаваме да смятаме, че периодът е подходящ за дългосрочна инвестиция в благородния метал, но с препоръката за предпазлив подбор на момента за покупка. Очакваме суровината да тества дъно на равнища под 1 100 долара за тройунция. Експертите на европейската инвестиционна банка се отнасят с по-голям оптимизъм както към евентуалното дъно на цената на благородния метал, така и към „тавана“ й: Може да видим също опит за поевтиняване до 1 090 долара за тройунция и дори да се достигне рекордно дъно от 1 032 долара, което е най-добрият момент за покупка. Продължаваме да смятаме, че златото ще завърши 2015 г. на 1 275 долара за тройунция - обобщават специалистите.

Петролът държи нисък ценови диапазон с възможност за тестване на дъно

Петролният пазар е обречен на излишък поне още една година, докато проектите за добив от шистови находища не отчетат съществено понижение, както се очаква според стратегията на традиционните производители. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват петролът да тества ниво от 45 долара в търсене на дъното за тази година в случай на извънредна динамика на пазара. Българските експерти прогнозират, че в другите случаи цената на суровината ще варира в диапазон, който за щатския петрол ще е между 45 и 55 долара за барел до края на 2015 г. Специалистите от Saxo Bank определят подобна рамка за щатския петрол от 50-65 долара, като очакват да слезе до ниското ниво в края на септември.

Европейските акции ще продължат печелившата си серия

Сините чипове в САЩ са на високи цени, но инвеститорите не са склонни да продават на късо и да застават срещу политиката на стимули от централните банки. Това важи и за европейските пазари, където индексите пострадаха само около несигурността в Гърция. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че от началото на годината пазарите на Франция и Германия са нагоре с по над 15%, като ще продължат да се представят по-добре от щатските индекси. Това означава, че и след евентуална краткосрочна корекция ще бъде по-добре да се инвестира в книжа на европейски компании. Въпросът е кога и за колко време ще бъде прекъсната печелившата серия от последните три години, уточняват българските експерти. Американските акции ще се задържат на текущите нива, като подходът на ФЕД при повишаването на лихвите ще определи бъдещата им траектория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още