fallback

Руската пропаганда и бежанската криза

В руските медии Германия се описва като „страна пред срив“

17:57 | 24.01.16 г. 94
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Знаят ли руските медии повече от германската полиция? „Руски германци са нападнали бежански лагер в Германия“, писа московското издание за сензации „Совершенно секретно“ през миналата седмица. Тъй като германските власти били напълно безпомощни срещу бежанците, около 400 мъже с корени от Русия са решили да си помогнат сами и с бейзболни бухалки са нападнали дом за настаняване на мигранти в Брухзал край Карлсруе.

Ако в историята има истина (тя бе препечатана и в редица сайтове в България със съмнителна репутация - б. ред.), то тя е стократно преувеличена. Според полицейските данни в неделя (16-и януари) четирима мъже са хвърляли предмети по прозорец в лагер за бежанци в съседното на Брухзал селище Карлсдорф-Нойтхард. Щетите са за 300 евро, предава DPA.

Но статията е типична. Поне от началото на атаките в Кьолн от Нова година насам в руските медии Германия се описва като „страна пред срив“. „Събитията от Кьолн разделиха обществото“, предава тв каналът Россия24. „Все по-малко хора смятат, че мигрантите не представляват опасност“. На дневен ред била гражданската самоотбрана. 

Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - „Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди“. „Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине", заявява пред таблоида „Комсомолская правда" националистическият политик Владимир Жириновски. За сравнение, Русия изглежда грее при президента Владимир Путин - дори когато рублата се срива, доходите спадат, а страната води явна война в Сирия и скрита в Украйна. 

Преди всичко големите телевизионни канали обаче имат влияние не само над публиката в Русия. Те се гледат от мнозина от онези 2,3 млн. граждани в Германия, чиито корени са от бившия СССР. 

Един от материалите разказва за случая на 13-годишно момиче от Берлин, което наскоро било обявено за изчезнало. То било отвлечено и изнасилено от бежанци, предава новинарското предаване „Вести“. В рускоезичните сайтове новината за това предизвика бурен дебат. И не помогна специалното изявление на германската полиция, според която е факт, че „няма нито отвличане, нито изнасилване“.

Полицията е принудена да премълчава за престъпленията на търсещите убежище. Това поне предполагат руските медии, като и поддръжниците на популисткото дясно движение Pegida. В сайта на руския частен телевизионен оператор REN TV има статии за случващото се в Кьолн със самодоволни определения, като „секс мигранти“ или „гост сексуални“. В материал за случващото се по Нова година са сложени снимки, който показват нападания при демонстрациите в Кайро през 2011 г.

Като противоотрова на това медийно явление работят бившият новинар Александер Ковальов и неговите сътрудници, които разкриват неистините и фалшификациите в руските медии. И в случая с Брухзал и Берлин те са направили разследвания. „Очевидно руската пропагандна машина смешно има нужда от различни истории за отвличане на вниманието“, пише в блога им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
fallback