IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската пропаганда и бежанската криза

В руските медии Германия се описва като „страна пред срив“

17:57 | 24.01.16 г. 94
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Знаят ли руските медии повече от германската полиция? „Руски германци са нападнали бежански лагер в Германия“, писа московското издание за сензации „Совершенно секретно“ през миналата седмица. Тъй като германските власти били напълно безпомощни срещу бежанците, около 400 мъже с корени от Русия са решили да си помогнат сами и с бейзболни бухалки са нападнали дом за настаняване на мигранти в Брухзал край Карлсруе.

Ако в историята има истина (тя бе препечатана и в редица сайтове в България със съмнителна репутация - б. ред.), то тя е стократно преувеличена. Според полицейските данни в неделя (16-и януари) четирима мъже са хвърляли предмети по прозорец в лагер за бежанци в съседното на Брухзал селище Карлсдорф-Нойтхард. Щетите са за 300 евро, предава DPA.

Но статията е типична. Поне от началото на атаките в Кьолн от Нова година насам в руските медии Германия се описва като „страна пред срив“. „Събитията от Кьолн разделиха обществото“, предава тв каналът Россия24. „Все по-малко хора смятат, че мигрантите не представляват опасност“. На дневен ред била гражданската самоотбрана. 

Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - „Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди“. „Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине", заявява пред таблоида „Комсомолская правда" националистическият политик Владимир Жириновски. За сравнение, Русия изглежда грее при президента Владимир Путин - дори когато рублата се срива, доходите спадат, а страната води явна война в Сирия и скрита в Украйна. 

Преди всичко големите телевизионни канали обаче имат влияние не само над публиката в Русия. Те се гледат от мнозина от онези 2,3 млн. граждани в Германия, чиито корени са от бившия СССР. 

Един от материалите разказва за случая на 13-годишно момиче от Берлин, което наскоро било обявено за изчезнало. То било отвлечено и изнасилено от бежанци, предава новинарското предаване „Вести“. В рускоезичните сайтове новината за това предизвика бурен дебат. И не помогна специалното изявление на германската полиция, според която е факт, че „няма нито отвличане, нито изнасилване“.

Полицията е принудена да премълчава за престъпленията на търсещите убежище. Това поне предполагат руските медии, като и поддръжниците на популисткото дясно движение Pegida. В сайта на руския частен телевизионен оператор REN TV има статии за случващото се в Кьолн със самодоволни определения, като „секс мигранти“ или „гост сексуални“. В материал за случващото се по Нова година са сложени снимки, който показват нападания при демонстрациите в Кайро през 2011 г.

Като противоотрова на това медийно явление работят бившият новинар Александер Ковальов и неговите сътрудници, които разкриват неистините и фалшификациите в руските медии. И в случая с Брухзал и Берлин те са направили разследвания. „Очевидно руската пропагандна машина смешно има нужда от различни истории за отвличане на вниманието“, пише в блога им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

86
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Да уточним. Геносен Меркел ханъм каза буквално: "Всички, които искат, са добре дошли в ЕС. Тези от Западните Балкани, които влязат без кокументи (защото за "бежанците" се допуска - заб. моя), ще ги върнем и няма да имат право да влизат 5 години. *** престъпници и използвачи може, европейци - не може. После, като видя какви ги направи тази другарка на ЩАЗИ, наложи на страните от Източна Европа квоти и който не е съгласен с нея, не е демократичен, видите ли!!!! Демокрация по хитлеристки. Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Омерзително е така избирателно да говориш. Не сме забравили как бандеровци вадеха очите на един полицай по време на метежите им. Не сме забравили 46-те живи изгорени в профсъюзния дом, включително една бременна жена. Даваха кадрите едно към едно. Доникъде няма да те доведе тази злоба в гърлото ти към руснаците. Може да си имаш някакъв проблем, който да я пали, но това твоето на нищо не прилича. Сигурно ще кажеш, че и близо 50--те, които подадоха в Кьолн оплаквания в полицията за нападение и насилвания, са подставени??? Утешителен е фактът, че винаги е имало негодници с опити да променят историята. А тя е написана с главни букви и не може да се изменя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Върха на безсрамието е, след като Меркел ханъм се изака върху цяла Европа, след Кьолн и другите хотулени случаи медия да поставя такова заглавие!! Сега руската пропаганда не ви е проблем. Гледайте, че вече няма европейска култура, няма ЕС, няма Европа. И това ни го направиха Меркел и двама-трима послушници около нея като Оланд и Юнкер. Има още да се държите за ръцете при показни траурни церемонии, лицемери такива при следващите атентати. Тетка Меркел и фередже ще сложи, за да угоди на ФАЩ. Държахте се за ръце за Шарли Ебдо (макар че толкова много хули върху чежд бог не са опавдани), но не и за изгорените живи тогава от украинските фашисти хора в синдикалния дом в Одеса. Държахте се за ръце след нападенията в Париж (който никога няма да бъде онзи Паржи), но не и за загиналите при атентата на руския самолет. Каква е тази избирателност? Или който не мисли като Меркел, не е демократичен???!!!Русофобство е идиотизъм, пропагандиран от полуграмотни интересчии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
бау бау искам си гранулките.... :)))))==http://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2016/01/Pleveliev-0_n1-e1453892583349.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 16 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
БГ русофобите толкова силно се натягат на менторите си, че на част от тях им се НАЛАГА да ги озаптяват. Като стопани пуделчето си, което се престарава с джавкането докато те водят разговор с бизнес партньори. От джавкането им хората не могат да си чуят приказката! :))))) бау бау бау по площадите на Европа. Бау Бау искам си гранулките. Я как джавкам и въртя опашка....ха ха ха ха=====ФРЕНСКИЯ СЕНАТОР Ив Поцо ди Борго, ПРИПОМНИ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ, ЧЕ РУСИЯ СЪЩО Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА"Българският президент съобщи, че Украйна това е Европа. Да, ако той не е забравил, то Русия също е част от Европа, написа депутатът на страницата си в Twitter."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 12 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
БГ русофобите толкова силно се натягат на менторите си, че на част от тях им се НАЛАГА да ги озаптяват. Като стопани пуделчето си, което се престарава с джавкането докато те водят разговор с бизнес партньори. От джавкането им хората не могат да си чуят приказката! :))))) ====="Българският президент съобщи, че Украйна това е Европа. Да, ако той не е забравил, то Русия също е част от Европа, написа депутатът на страницата си в Twitter."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 17 rate down comment 12
georgi_shum
преди 8 години
Ти като знаеш немски, не четеш ли новини на немски бе баце ? Това пречи ли ти да четеш новини и на български? Ако знаек човек турски, не били ли чел новини и на турски, и както лошо имам в това? Аз като знам руски, и чета новини и на руски и на ангиийски и на български какво? Въобще с думи изкарани от контекста да се прави сензация ми е най омразното в журналистическата професия... Но за жалост това се практикува от всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 13 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
глей Гоше ..... с кви кибератаки ни атакува ордата от Масква :))Плевнелиев пред "Индипендънт": Путин води хибридна война, удря ни с кибератакиhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5114504Плевнелиев: Ако знаех турски, щях да чета новини на турскиhttp://clubz.bg/10468-plevneliev_ako_znaeh_turski_shtqh_da_cheta_novini_na_turski
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 24 rate down comment 16
michaelis12
преди 8 години
Защото аз доколкото разбрах от Западната Истина тука в Инвестора тея са някви орди които искат война и искат да ни нападнат при първа възможност със злобния им мъничак диктатор така ли е нали танкове ни докараха за тва ?!? И че режима в Иран също и в Сирия си убиват хората тея тирани където са на власт ... тц тц тц тц. Също така разбрах и от Плевнята, че Турция ни пази границите и да благодарим на Бог, че Османската Империя ни диша в дупето иначе рускините до са да са ни изяли така ли е ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Гоше я кажи запада за какво използва руснаците (blumberg, reuters, DW, Spiegel), че не ми е ясно ?!? Напоследък нещо и Китайците са им само в устите на Запада ... кажи тука сподели за какви цели ги използват ... ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още