IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската пропаганда и бежанската криза

В руските медии Германия се описва като „страна пред срив“

17:57 | 24.01.16 г. 94
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Знаят ли руските медии повече от германската полиция? „Руски германци са нападнали бежански лагер в Германия“, писа московското издание за сензации „Совершенно секретно“ през миналата седмица. Тъй като германските власти били напълно безпомощни срещу бежанците, около 400 мъже с корени от Русия са решили да си помогнат сами и с бейзболни бухалки са нападнали дом за настаняване на мигранти в Брухзал край Карлсруе.

Ако в историята има истина (тя бе препечатана и в редица сайтове в България със съмнителна репутация - б. ред.), то тя е стократно преувеличена. Според полицейските данни в неделя (16-и януари) четирима мъже са хвърляли предмети по прозорец в лагер за бежанци в съседното на Брухзал селище Карлсдорф-Нойтхард. Щетите са за 300 евро, предава DPA.

Но статията е типична. Поне от началото на атаките в Кьолн от Нова година насам в руските медии Германия се описва като „страна пред срив“. „Събитията от Кьолн разделиха обществото“, предава тв каналът Россия24. „Все по-малко хора смятат, че мигрантите не представляват опасност“. На дневен ред била гражданската самоотбрана. 

Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - „Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди“. „Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине", заявява пред таблоида „Комсомолская правда" националистическият политик Владимир Жириновски. За сравнение, Русия изглежда грее при президента Владимир Путин - дори когато рублата се срива, доходите спадат, а страната води явна война в Сирия и скрита в Украйна. 

Преди всичко големите телевизионни канали обаче имат влияние не само над публиката в Русия. Те се гледат от мнозина от онези 2,3 млн. граждани в Германия, чиито корени са от бившия СССР. 

Един от материалите разказва за случая на 13-годишно момиче от Берлин, което наскоро било обявено за изчезнало. То било отвлечено и изнасилено от бежанци, предава новинарското предаване „Вести“. В рускоезичните сайтове новината за това предизвика бурен дебат. И не помогна специалното изявление на германската полиция, според която е факт, че „няма нито отвличане, нито изнасилване“.

Полицията е принудена да премълчава за престъпленията на търсещите убежище. Това поне предполагат руските медии, като и поддръжниците на популисткото дясно движение Pegida. В сайта на руския частен телевизионен оператор REN TV има статии за случващото се в Кьолн със самодоволни определения, като „секс мигранти“ или „гост сексуални“. В материал за случващото се по Нова година са сложени снимки, който показват нападания при демонстрациите в Кайро през 2011 г.

Като противоотрова на това медийно явление работят бившият новинар Александер Ковальов и неговите сътрудници, които разкриват неистините и фалшификациите в руските медии. И в случая с Брухзал и Берлин те са направили разследвания. „Очевидно руската пропагандна машина смешно има нужда от различни истории за отвличане на вниманието“, пише в блога им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Доообре...! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 14 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди. Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине",==Ето един пропаганден канал на Кремъл - The Daily Telegraph :))"Съдейки по паниката в Евросъюза поради кризата с бежанците и възможното напускане на Великобритания, стратегията на ЕС се провали, пише коментаторът на The Daily Telegraph Саймън Хефер.Европейските страни са разединени от спорове, като кризата с бежанците.Мнението, че политиката на отворени граници е приключила, `става все по-разпространена и възниква въпросът дали ЕС ще преживее отказването от нея. Освен това се надига нов икономически спад и работите на Европа изглеждат достатъчно мрачни, се казва в публикацията."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 10 rate down comment 16
georgi_shum
преди 8 години
или друг пример не в тази връзка... пак РТ и Първи Какал през 2014-та бяха пуснали един клип как украинците като превзеха обратно Славянск разпънали на кръст и после п,регазили с БТР руско бебе :)) ама полсе като се изсипаха там западни и украински медии да разследват случая, майката си призна че са и платили да изиграе и разкаже тая историйка.. ) Та те така..:) За шастие и в Русия все още се намират независими и обективни медии, в който подобни щутории не можеш да чуеш... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 11 rate down comment 21
georgi_shum
преди 8 години
Поне не използват откровенни лъжи и долнопробни манипулации, както правят руските :) Например РТ и разни други парцали :) както тази с уж отвлеченото и изнасилено руско дете, :) Та даже руски журналист живеещ в Германия излезе и каза, че няма нищо такова.. А видеата дето го бяха качили РТ дето уж емигранти говорели как изнасилвали и дето представяше сцени на насилето... 1ното се оказа от 2011 от Тахрир в Кайро, а другото - отот турска банда качено още 2009-та ... Та така :) Липса на въображение, класа и най вече мисъл.. типично за путиновската лизаческа преса и медии последните 15тина години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 22 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Е, объркал съм неколко месеца - за мойто ЕГН е простено... хихи И за руснаците си прав - требва да почнат да пишат за проблемите на Европа конструктивно - напр, че навлеците ще вдигнат европейската икономика на крака! Щот то си е така, нали? Трябва да се учат на пропаганда от американските медии - те как например добронамерено коментират проблемите на Русия, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 12 rate down comment 15
georgi_shum
преди 8 години
Десента в Нормандия е 1944-та :) Стегни се :) А, че руснаците използват проблемите на Европа за пропагандни цели, е ясно дори и на теб :) Колкото и да ми ехидничиш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 25 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Еми пропаганда, пропаганда - колко да е пропаганда? Европа пищи и се цепи по шевовете от налетялата я пап^лач, главатарите й вече открито се пцуват по медиите за квоти и разпределения, по границите тел, войска, оръжие...И в Сирия беше руска пропаганда, че срещу Асад воюват из^роди, за които куршумът е милост, и военната операция на руснаците беше пропаганда... па сега се разтърчаха като през 1945 с десанта в Нормандия... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 27 rate down comment 16
markoci
преди 8 години
Май нямаше протести в Германия: Протести в подкрепа на 13-годишната Лиза, която бе изнасилена от бежанци в Германия, се проведоха в цялата страна. Близо 500 човека от руската диаспора излязоха на улицата във Вилинген-Швенинген, хиляди пък се събраха на протестен марш в Минден. В Хановер около 300 руснаци се събраха пред сградата на кметството.Демонстрации се проведоха и в Берлин, Кьолн, Регенсбург и други градове. Всички демонстранти се обявиха срещу насилието и поискаха от властите да осигурят сигурността преди всичко на децата. Мнозина от участниците в митингите заявиха, че немската полиция провежда разследването неохотно, тъй като в престъплението са замесени бежанци, съобщава 1tv.ru. Хората подчертаха, че са излезли на улицата по своя инициатива и не принадлежат към никакви политически партии и обединения. Трагедията, която се случи в рускоезичното семейство и възникналото около нея информационно затъмнение привлече вниманието и на руското посолство в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 14 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине" ===Кадрите говорят сами за себе си! Няма дори нужда от коментар. Приятно гледане!https://***.facebook.com/Channel4News/videos/10153464748691939/?theaterСамо чуйте омразата която лъха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 16 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
цитат : "В немската провинция Саар, граничеща с Франция, снимачна група на RT се срещнала с група сирийски християни, освободени от плен от ИД. Те срещнали в града сънародник, свързан с терористите. Даже намерил страницата му във Facebook.Бивш пленник се съгласил да говори пред камерата на RT в условия на анонимност. Той казва: Аз много се изплаших. Удивително е, че този терорист живее в такава демократична държава като Германия. Ние не се чувстваме в безопасност. Някои членове на нашата община ще заминат, защото това не е първият случай. Но ние не знаем къде да бягаме споделил бившият пленник."Бежанците алармирали полицията, която възприела казаното много сериозно. Те обаче се боят, че законът ще се окаже безсилен. За да бъде арестуван, той трябва да извърши някакво престъпление, престъпленията в Сирия са без значение."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още